- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Koje lekcije su vojske širom sveta izvukle iz sukoba u Ukrajini

© Sputnik / Aleksej Daničev / Uđi u bazu fotografijaTaktičke vojne vežbe u Lenjingradskoj oblasti
Taktičke vojne vežbe  u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Iskustvo borbi u Ukrajini počinje da utiče na obuke Oružanih snaga drugih zemalja, navodi časopis The Military Balance 2024 koji objavljuje Međunarodni institut za strateške studije (International Institute for Strategic Studies — IISS).
Reč je, između ostalog o tome, da će više pažnje morati da se obrati na artiljeriju, bespilotne letelice-kamikaze, sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica, kao i na to koje mogućnosti i pretnje mogu da stvore podvodna bespilotna plovila.
„U mnogim oružanim snagama povećano je interesovanje za podvodna bespilotna plovila, što je bilo i pre rata“, primećuju analitičari.
„Ono što podstiče ovaj interes je da takvi sistemi mogu da prate osetljivu vitalnu infrastrukturu koja prolazi kroz slabo praćeno morsko dno i može biti napadnuta", dodaje se u tekstu.
Prema mišljenju stručnjaka, borbe u Ukrajini su pokazale da savremeni ratovi i dalje vuku tragove prošlosti. Na primer, sa prelaskom na pozicione borbe, mine i odbrambena utvrđenja, čija je svrha usporavanje ukrajinske kontraofanzive, dobijaju poseban značaj za Rusiju.
„Neke zapadne vojske su ponovo fokusirale svoje programe na podučavanje trupa da raščiste i savladaju složene prepreke, uključujući rovove“, navodi se u tekstu.
Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine i kritike njenog sporog napredovanja otkrile su zabludu koja postoji u zapadnim armijama: analitičari su otkrili da je nakon nekoliko ratova, kada su imali ogromnu prednost u vojnoj opremi, postojalo mišljenje da borbena faza sukoba treba da bude brzo završena.
„Ukrajina nas je podsetila da se ratovi, po pravilu, produžavaju“, primetili su stručnjaci.
Kijev je, pišu oni, prilagodio svoju protivvazdušnu odbranu za upotrebu preciznih raketa zemlja-vazduh protiv sofisticiranijih ruskih sistema, a da protiv dronova koristi uglavnom protivavionske topove.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala