Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti igra kako Britanija i Nemačka sviraju, a Amerika posmatra

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti i Olaf Šolc
Aljbin Kurti i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Nema sumnje da su Velika Britanija i Nemačka zaslužne za odluku Aljbina Kurtija da skrati na tri meseca prelazni rok za ukidanje dinara na KiM jer on prati njihovu agendu, a Amerika neće da utiče na to jer ne želi da ulazi u sukob sa svojim saveznicima, mišljenje je analitičara Stevice Deđanskog.
Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti promenio je odluku da prelazni period za realizaciju ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji kao platežne valute traje šest meseci i skrati ga na tri meseca. Razlog je navodno jer je takozvana Centralna banka Kosova procenila da je to dovoljan period da građani srpske nacionalnosti otvore nove račune.

Instrukcije iz Britanije

Na pitanje šta faktički znači Kurtijevo kvazi rešenje problema zabrane dinara u vidu tromesečnog prelaznog perioda profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, za Sputnjik kaže da skraćenje roka u praksi ne znači za Srbe ništa. Kako ističe, mi smo hteli da ta odluka bude ukinuta, ali je isto tako siguran da da je Kurti dobio instrukcije od Velike Britanije, gde je boravio u poseti, da ne popušta već da steže kaiš kada je ova odluka u pitanju.
„Kurti je posle sednice SB UN zaista bio ponižen posebno kad je dao izjavu na srpskom da će biti odlaganja primene ove odluke. S druge strane, mi nismo tražili da se to odloži već da se takva odluka ne uvede uopšte. Ovo skraćivanje vremenskog perioda za realizaciju ove odluke ja vidim više kao novi udarac na nas preko Prištine od strane naših zapadnih „prijatelja“ pre svega Britanaca, jer je po povratku iz Britanije pala i ova odluka – rekli su mu, parafraziram, „šta radiš, kakvo odlaganje nego skraćuj rokove, treba pritisnuti Srbe još više“,“ veruje sagovornik Sputnjika.

Jačanje pritiska na Srbiju

Kurti dakle sprovodi, smatra Deđanski, agendu koju je dobio od Britanaca ali i od Nemačke.
„Očekujem uskoro njegov odlazak i u Nemačku odakle će se pritisak na Srbe na KiM preko njega još pojačati i na samu ovu odluku jer im je cilj da što pre proteraju što više Srba sa KiM. Nama sada ostaje da uporno kao što smo u SB UN pokazujemo lice Prištine i šta im je cilj, kako krše ne samo međunarodno pravo nego i ljudska prava,“ kaže Deđanski.
Njima odgovara, dokle god Srbija pruža otpor, a to znači da neće da prizna nezavisno Kosovo, da pojačavaju pritisak, kaže naš sagovornik koji smatra da će taj pritisak sami biti još veći.

Amerika jaka samo na rečima

Upitan da li Amerika može da spreči Kurtija u ovoj odluci i, ako može, zašto to ne uradi Deđanski kažesledeće:
„Naravno da Amerika može da obuzda i, dapače, može da prekine sve sukobe u svetu, samo da hoće da se povinuje poštovanju međunarodnog prava i da povuče priznanje Kosova koje je nelegalno - ali oni to ne žele. Utisak je ipak da Amerika ima zrno više razumevanja za Srbe na KiM u ovom momentu po pitanju ove odluke za razliku od nekih država EU,“ kaže Deđanski.
Međutim, kad se sve sabere, kako je istakao, sve pomenute države su na istom putu sa istim ciljem a to je da Kosovo, koje su oni i stvarali, postane nezavisno pa nije čudo da i oni koji mogu ovo da zaustave ne žele da se upliću niti da pritiskaju Prištinu.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SRBIJA
Kurti iz Londona šalje teške optužbe: „Beograd ostavlja otvorenu mogućnost invazije na Kosovo“
Zlatan Elek - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SRBIJA
Zlatan Elek: Kurtijev cilj da se rasele Srbi, nema odgovora na peticiju za smenu gradonačelnika
Specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SRBIJA
„Jednostrani potezi imaće posledice“: Eskobar o odluci Prištine o dinaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala