- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Japanski naučnici uzgojili genetski modifikovane svinje za transplantaciju organa sa životinja na ljude

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaPrasići na farmi svinja
Prasići na farmi svinja  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Tim predvođen japanskim naučnicima uspešno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude. Svinje su uzgojene u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija "PorMedTek Ko" koja sprovodi projekat.
Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.
Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije "eGenesis", uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi kompanija.
Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom.
Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.
Kako je naveo osnivač "PorMedTek-a" i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.
Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko 3 procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala