- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od finala u ruskom Kazanju do novog spektakla – Prlainović za Sputnjik o derbiju Srbije i Hrvatske

© AP Photo / Manu FernandezAndrija Prlainović u finalu prvenstva Evrope sa Španijom
Andrija Prlainović u finalu prvenstva Evrope sa Španijom - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
„Dueli Srbije i Hrvatske su često najbolje utakmice na prvenstvima, teško je reći ko je u prednosti“, kaže za Sputnjik Andrija Prlainović, proslavljeni vaterpolista koji je i sam bio akter mnogih velikih susreta dve reprezentacije, između ostalih i finala Svetskog prvenstva u ruskom Kazanju 2015. godine.
Mečevi srpske i hrvatske reprezentacije u vaterpolu su sinonimi za prave klasike tog sporta. U tim mečevima nikada ne fali ni volje, ni želje ni kvalitetne igre, a jedan od onih koji dobro znaju šta ti mečevi donose jeste Andrija Prlainović koji je mnogo puta bio jedan od najvažnijih faktora srpskog tima.
Ivica Tucak - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SPORT
Selektor Hrvatske nahvalio Delfine pred veliki derbi
Pred novi susret Srbije i Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva proslavljeni srpski vaterpolista prisetio se kako je to izgledalo kada je on bio u bazenu.

„Bio sam akter mnogih velikih utakmica sa Hrvatskom, mnogih lepih utakmica, izuzetno kvalitetnih. Hrvatska i Srbija su od 2006. godine najviše puta bili u polufinalu velikih takmičenja od svih reprezentacija, to je veliki broj utakmica. Ne sećam se da smo igrali u četvrtfinalu, to je razlika u odnosu na ovu generaciju koja igra protiv Hrvatske drugi put u takvom meču. Najvažnija utakmica na svakom prvenstvu koja donosi plasman u borbu za medalje ili vas šalje u neželjni deo turnira. Ja se nadam da bismo mogli sada da izjednačimo u ovoj novoj eri pošto smo izgubili u Budimpešti i da dođemo do pobede“, rekao je Prlainović na početku razgovora.

Višestruki olimpijski, svetski i evropski šampion napominje da je teško presuditi ko će biti u prednosti, ali da Delfini imaju svežinu koju bi mogli da iskoriste.
„Teško je reći ko će biti u prednosti, ovo je drugi turnir u samo dva meseca, izuzetno važan i naporan za sve selekcije, pogotovo ove koje se do ovog turnira nisu kvalifikovale na Olimpijske igre. Sada smo i Hrvatska i mi obezbedili to, što je veliko olakšanje svim igračima obe selekcije. Teško mi je da kažem ko je u prednosti, dosta smo dobro odigrali grupnu fazu. Hrvatska je imala praktično jednu pravu proveru gde se nisu najbolje pokazali, istina je da je Hrvatska više istrošena Evropskim prvenstvom nego mi. Imamo i jednu utakmicu manje, možda svežina Srbije može da bude od koristi i da bude plus za našu ekipu, ali nisam siguran da će to biti prevaga“, poručio je srpski vaterpolista.
Prlainović ističe da svi vaterpolo stručnjaci mečeve Srbije i Hrvatske smatraju za duele vrhunskog kvaliteta i dodaje da je posebno dobro što se na obe strane vidi fer i sportska borba.
„Duele Srbije i Hrvatske krasi izuzetno visok kvalitet vaterpola, mogu da posvedoče ljudi koji se razumeju, to su često najbolje utakmice na prvenstvima i na Olimpijskim igrama. Pored toga, veoma dobri odnosi među igračima, nadam se da će tako ostati i u budućnosti, sportski i fer odnosi“, poručio je proslavljeni vaterpolista.
Kada je reč o utakmicama čijih je bio akter, najjače sećanje veže ga za ruski Kazanj i Svetsko prvenstvo 2015. godine.
„Pamtim duel iz Rima, pamtim Kazanj, to finale u Kazanju je najbolja utakmica koju je odigrala moja generacija. Čini mi se najubedljivija pobeda možda i u istoriji svetskih prvenstava u finalima“, priseća se Prlainović.
Za kraj je imao jasnu poruku za Delfine.
„Samo da poželim sreću, sve drugo znaju kako treba. Mnogo puta su bili u ovim situacijama, igrali su i važnije utakmice. Verujem u njih i želim im sreću i dnas i do kraja turnira“, rekao je Andrija Prlainović na kraju razgovora za Sputnjik.
Delfini i Barakude igraju od 17 časova. Hrvati su u međusobnom skoru uspešniji na Svetskim prvenstvima (3:2), kao i na Olimpijskim igrama (2:1), dok je Srbija bolja na evropskim prvenstvima (3:1).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala