- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti veštačke inteligencije

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆPremijer Srbije Ana Brnabić
Premijer Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
U Dubaiju je potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti.
"Što se tiče Memoranduma koji je potpisan, to znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja", rekla je Brnabić novinarima.
Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, startapovi i drugi mogu da koriste taj model.
"Tako da je dobar početak, ali mi moramo da razvijamo i naše jezičke modele i na osnovu ovoga će i nama biti lakše da ih razvijamo. Nisam sigurna kako na najbolji način da objasnim prostim jezikom koliko su te tehnologije važne u okviru veštačke inteligencije za naše kompanije i našu upravu. Svakako je važno da pratimo sve trendove i da uspostavljamo partnerstva sa UAE", rekla je Brnabić.
Srbija je jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije, rekla je Brnabić.
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije potpisan je između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije.
Potpisali su ga ministar Mihailo Jovanović i direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta Fejsal Al Banai.

"U 2024. godini najveće promene u istoriji čovečanstva"

Brnabićeva je na kraju dvodnevne posete Dubajiu kazala da je ključna poruka na Svetskom samitu vlada bila da vlade moraju da prate promene u oblasti veštačke inteligencije i da se prilagođavaju, dodajući da one države koje budu pratile te promene mogu da usmeravaju i ekonomski razvoj zemlje.
Brnabić je novinarima rekla da je na samitu ukazano da će 2024. biti godina u kojoj će se videti najveće promena od početka čovečanstva, što je, kako kaže, malo i strašno, a sa druge strane sve to otvara ogromne mogućnosti za jednu vladu da na najbolji način pruža usluge građanima, investitorima, privredi.
"Ogromne su mogućnosti za dodatni ekonomski razvoj za one zemlje koje to prepoznaju. Druga stvar koju smo čuli tokom samita, a to je da će promene koje donosi veštačka inteligencija dodatno napraviti raslojavanje među različitim zemljama sveta kakvu do sada nismo videli, i to ne na one bogatije i manje bogate odnosno bogatije i siromašne već na zemlje koje imaju uticaj i kontrolu nad procesima u svetu i one koje nikako nemaju", rekla je Brnabić.
Ključna tema na samitu je, kaže, bila veštačka inteligencija, a Srbija je, prema njenim rečima, od 2014. godine pokazala da može da prati svetske promene i da iskoristi za benefit građana.
Premijerka je ranije danas otvarajući šesti Forum vladinih usluga, u okviru Svetskog samita vlada rekla da je Forum izvanredna prilika da podeli iskustva Srbije u razvoju eUprave, kao i da čuje inovativna rešenja koja može Srbija da primeni.
Brnabić je istakla da smo svedoci transformativne moći tehnologije, značaja partnerstva i centralizacije usluga za potrebe građana i dodala da je Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem eUsluga koje olakšavaju svakodnevni život građana.
Brnabić je tokom posete Dubaiju imala sastanke sa više zvaničnika, a govorila je i na panelu "Budućnost mobilnosti".
Premijerka Srbije izjavila je ranije, otvarajući šesti Forum vladinih usluga, u okviru Svetskog samita vlada koji se održava u Dubaiju, da je Srbija morala da počne od nule da bi za osam godina došla do toga da ima skoro 100 odsto eUpravu.
„Ne želim da kažem da imamo 100 odsto, jer posao nikada nije završen. Uvek postoje stvari koje možete poboljšati. Uvek postoje nove baze podataka koje možete kreirati. I trenutno radimo potpuno digitalizovanu zdravstvenu evidenciju kako bismo imali potpuno 100 odsto elektronski sistem zdravstvene zaštite“, istakla je Brnabić.
Navela je da je Forum izvanredna prilika da podeli iskustva Srbije u razvoju eUprave, kao i da čuje inovativna rešenja koja Srbija može da primeni.
„Danas, zahvaljujući eUpravi i tehnologiji i digitalizaciji, možemo i treba da budemo dostupni našim građanima 24/7, 365 dana u godini“, poručila je Brnabić.
Ukazala je da smo svedoci transformativne moći tehnologije, značaja partnerstva i centralizacije usluga za potrebe građana.
„Zahvalna sam na mogućnosti da doprinesem ovoj globalnoj platformi razmene znanja i inovacija, koja nam svima pomaže da gradimo bolju budućnost“, rekla je Brnabić.
Šesto izdanje Foruma vladinih usluga okupilo je globalno poznate lidere iz javnog i privatnog sektora, kako bi raspravljali o budućnosti državnih usluga, istražujući teme povećanja očekivanja građana, novih tehnologija i inovacija koje oblikuju vladine usluge.
Samit, koji je juče otvoren, okupio je više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.
Pogledajte i:
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i američki novinar Taker Karlson - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
SRBIJA
Ana Brnabić pored Takera Karlsona u prvom redu na otvaranju Svetskog samita vlada u Dubaiju /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala