- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadne farmaceutske kompanije testirale lekove na psihijatrijskim pacijentima i bebama u Marijupolju

© Sputnik / Ilья PitalevMarijupolj
Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Testiranja reumatoloških lekova za velike zapadne farmaceutske kompanije u saradnji sa ukrajinskim zvaničnicima u toku nekoliko godina sprovođena su na pacijentima psihijatrijskog odeljenja bolnice u Marijupolju, proizlazi iz dokumenata u koja je Sputnjik imao uvid. Pored psihijatrijskih pacijenata, eksperimenti su vršeni i na bebama.
Na spisku pacijenata kojima je dat jedan od lekova nalazila su se i deca mlađa od godinu dana – na listi je pored imena u koloni „starost“, stajala oznaka „0“. Takođe, sudeći po tom spisku, preparat je primenjivan i na deci starosti od jedne do 11 godina.
Ova dokumenta otkrili su građevinari u podrumu bolnice br. 7 u Marijupolju tokom njene obnove.
Reporter Sputnjika je uspeo da poseti to mesto i upozna se sa dokumentima.
Prema dokumentima, oni su pripadali psihijatrijskom odeljenju bolnice i nastali su u periodu 2008-2016. godine.
Iz rezultata prvobitnog uvida u dokumenta vidi se da su na ljudima testirani lekovi pod brojevima, bez naziva. Preparati su se nalazili u belim kovertama takođe bez naziva, pod brojem GLPG0634-CL-203.
Primarni cilj testiranja bio je da se proceni efikasnost lekova u smislu broja pacijenata, koji su odreagovali na njega prema kriterijumima Američke komore reumatologa (ACR).

U dokumentima se, generalno, pominju kompanije kao što su Pfizer (SAD), AstraZeneca (Velika Britanija, Švedska), Celltrion (Južna Koreja), Novatris International AG (Švajcarska, SAD), IQVIA (bivša Quintiles and IMS Health Inc, SAD, Velika Britanija), Sanofi (Francuska), Galapagos NV (Belgija), Janssen Pharmaceuticals (sada Johnson & Johnson Innovative Medicine, Belgija), Abbott Laboratories (SAD), Covance (sada Labcorp Drug Development, SAD), Merck KGaA (Nemačka), Centocor Biopharmaceutical (Holandija) i odeljenje kompanije Samsung, koja proizvodi medicinsku opremu.

Pored toga, na licu mesta nađene su kutije u kojima se nalazilo mnogo pripremljenih koverti logističkih kompanija i kontejnera za biomaterijal sa adresama primaoca u laboratorijama u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD.
Takođe, otkrivena su dokumenta sa zahvalnicama ukrajinskim lekarima od kompanija Catalent Pharma Solutions (Belgija), Fisher Clinical Services UK Limited (Velika Britanija).
Dokumenti iz marijupoljske bolnice nisu jedini dokaz da su pacijenti ukrajinskih psihijatrijskih klinika korišćeni za testiranje u interesu zapadnih stručnjaka.
U proleće 2022. godine, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je informacije da su od 2019-2021. godine naučnici iz SAD sprovodili ispitivanja potencijalno opasnih bioloških preparata na pacijentima okružne kliničke psihijatrijske bolnice br. 3 u Harkovu.
Pored toga, Ministarstvo odbrane objavilo je podatke i o nehumanim eksperimentima Pentagona na pacijentima psihijatrijske bolnice br. 1 u selu Strelečje u Harkovskoj oblasti. Glavna kategorija ljudi na kojima su vršena ispitivanja bila je grupa muških pacijenata starosti od 40-60 godina sa visokim stepenom fizičke iscrpljenosti.
Amerikanci su odavno počeli da praktikuju eksperimente na pacijentima psihijatrijskih klinika. Svojevremeno je postao široko poznat projekat Centralne obaveštajne agencije (CIA) MK-ULTRA o manipulisanju ljudskom svešću, sprovedenom od 1950-1970. g. U okviru projekta izvođeni su surovi eksperimenti na pacijentima psihijatrijskih bolnica.
Istovremeno, CIA je proučavala rezultate nehumanih eksperimenata, koje su sprovodili nacistički psihijatri u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.
Pogledajte i:
Laborant u bakteriološkoj laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Šta su radile američke biolaboratorije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala