Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić s Micotakisom: U Evropi nisu uvek srećni našim potezima, ali moraju da razumeju /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrčki premijer Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić
Grčki premijer Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako u Evropi moraju da razumeju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.
Vučić je rekao da su Srbija i Grčka uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.
Dodao je da je srećan što Srbija i Grčka neguju dobre prijateljske i bratske odnose i što je sa Micotakisom razgovarao o svim aspektima bilateralne saradnje.
Predsednik Srbije je podsetio da ove godine dve zemlje obeležavaju 145 godišnjicu i da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta naših ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savet za saradnju.
"Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Mnogo sam naučio od njega, saznao sam o važnim stvarima koje mi nisu na takav način bile poznate jer nismo deo EU", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje evropskog puta ka EU, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške na tom putu.
"Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je Grčka jedna od zemalja koje najviše podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgovora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude deo EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude deo EU.
"Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra", rekao je Vučić.
Podsetio je da je pre samo deset godina ukupna vrednost BDP Srbije bila 32 milijarde evra, dok je danas 69,5 milijardi.
"Mi verujemo da za četiri godine možemo da dostignemo cifru od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo jedan strahoviti napredak, jedan kvantni skok u pravom smislu te reči koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna podrška i grčkih prijatelja", naveo je Vučić.
Kaže da je došlo sada 35 grčkih firmi koje će učestovati danas na poslovnom forumu dve zemlje i dodao da je moglo da ih dođe i 200 koliki je interes za saradnju.
"I mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade novac u Srbiji, a koje nama mogu da pomognu, jer mi nemamo kapaciteta da izvedemo sve ono za šta smo obezbedili novac. Paradoksalno zvuči, ali Srbija nema problema s novcem. Mi imamo problema s kapacitetima kako da izgradimo, kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili", rekao je Vučić.
Dodao je da je malo zemalja koje u svetu imaju taj problem.
"Mi imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve ono što mi moramo da napravimo u godinama koje su pred nama. I zato sam zamolio premijera Micotakisa da onaj deo grčkih kompanija koji mogu, pored onoga što rade u Grčkoj i nekim drugim zemljama, da ih pošalju u Srbiju i da nam pomognu u ostvarivanju i ovih naših snova, ali i u ostvarivanju važnih zadataka koji su pred nama", naveo je predsednik Srbije.
Dodao je da su tema razgovora bili i saradnja elektroprivreda dve zemlje, transport i infrastruktura.
"Gradimo brzu prugu Beograd - Niš, ostaje da se to premosti kroz teritoriju Severne Makedonije. Grčka završava brzu prugu do granice sa Severnom Makedonijom. To nam je važno i zbog naših turista kojima će Solun da bude blizu", rekao je Vučić.
Istakao je da je to važno i zbog toga jer je Srbiji potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći.
"Važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo deo luke, nemamo problem da zakupljujemo luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom to će nam biti potrebno. Od Crne Gore smo tražili pristup Luke Bar, ali nam je potreban i brži izvoz u svet", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, tema razgovora su bili železniči, lučki saobraćaj, infrastrukturno povezivanje.
"Srbija je ekonomski mala, ali veća nego sve ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. U privlačenju stranih investicija činimo 62, izvozu 54 odsto Zapadnog Balkana, u BDP-u smo 50 odsto. Čini mi se da to govori o važnosti Srbije. Znamo koliko je to manje od Grčke", rekao je on.
Dodao je da su razgovarali i o turizmu i turističkom povezivanju.
"Grčka je Srbima druga kuća", rekao je predsednik Srbije.
On je zahvalio Micotakisu na svemu i naglasio da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta u odnosima Beograda i Atine.
"Molim vas da što češće dolazite u Beograd kao u vašu kuću", poručio je Vučić.

Micotakis: Srbija i Grčka da unaprede ekonomske odnose, posebno u energetici

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je da se je u Beograd došao sa četiri ministra i velikim brojem predstavnika grčke poslovne zajednice kako bi Srbija i Grčka unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, a posebno u oblastima energetike i transporta.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić
"Mislim da smo imali veoma dobre bilateralne kontakte, posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu", rekao je Micotakis.
On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode.
"Svaki put kada se nalazim u Beogradu, osećam se kao da sam kod svoje kuće i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima koji smo danas imali. Veoma se lepo osećam i ja i moji saradnici, zato što vidimo napredak u našim odnosima", rekao je Micotakis.
On je dodao da zajednička bilateralna saradnja Srbije i Grčke ima strateški karakter.
"Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka miru, ka razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi uopšte", naglasio je Micotakis.
Micotakis je istakao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o osavremenjavanju linije koja povezuje Solun i Beograd, kao i o završetk koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti.
© Sputnik / Lola Đorđević"Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu".
Kirijakos Micotakis - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
"Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu".
"To je od strateškog značaja ne samo za našu zemlju, već za čitavu jugoistočnu Evropu. U tom smislu moramo iskoristiti i evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Inače, moja domovina ohrabruje i praktično učešće EU u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva", naglasio je Micotakis.
Premijer Grčke je istakao da se saradnja Grčke i Srbije proširuje i na energetski sektor, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja.
"Mi podržavamo vertikalni transport gasa od juga ka severu i obratno. Sa nama je ovde izvršni direktor kompanije za prirodni gas koji je zainteresovan za saradnju sa vašim kompanijama. Ako biste vi sa svoje strane mogli da nam ustupite velika skladišna centra koje posedujete, to je samo jedan od načina saradnje koji možemo ostvariti", naglasio je Micotakis.
On je dodao da je veoma važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.
"Mi imamo izuzetno znanje zato što je više od 50 odsto naše električne energije iz obnovljivih izvora. Imamo velika znanja i naš cilj je da to znanje proširimo. Mi želimo da u Srbiji uvedemo tu zelenu energiju iz obnovljivih izvora, kroz tehničko znanje, ali i investicije", naglasio je Micotakis.
U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se obratiti i Vučić i Micotakis.
Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala