Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladika Teodosije: Najveća opasnost za Srbe da odu sa svojih ognjišta na KiM

© Foto : youtube/Radio GračanicaVladika Teodosije
Vladika Teodosije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je danas u manastiru Draganac na Kosovu i Metohiji, u blizini Gnjilana, da srpskom narodu na KiM preti opasnost da napusti svoja ognjišta i nestane sa tog prostora.
"Mi danas, koji živimo na ovim prostorima, nalazimo se u jednoj situaciji, kada mnogi okreću glavu od nas, mnogi prijatelji, mnogi narodi. Sada, kada su se nadvili crni oblaci nad nama, naš je narod uplašen, preplašen, preti mu opasnost sa svih strana. Ne samo jedna opasnost, nego mnogo njih, a ona najveća jeste da nestanemo sa ovih prostora, sa svog ognjišta da odemo", rekao je vladika, služeći svetu arhijerejsku liturgiju za praznik Sveta tri jerarha u manastiru Draganac.
Kako je rekao, nada leži u Gospodu i ono što najviše možemo da učinimo u ovom trenutku jeste da služimo Gospodu.
"Da budemo svi jedna duša, da budemo jedno biće, jedno srce, jedan um u Gospodu našem, ne mimo njega. I onda smo telo Hristovo, onda smo najjači, jer je Gospod sa nama. A ko će protiv Boga? I to u današnji dan kada slavimo Sveta tri Jerarha koji su ponaosob i svi zajedno ispunili te reči Božije. Nema ništa veće i nema ništa važnije za nas nego da se sabiramo u hramovima Božjim na svetoj liturgiji", naveo je vladika Teodosije.
Prema njegovim rečima, imajući ljubav za Gospoda iznad svega i ne bojeći se nikoga, živi i naša crkva na ovim svetim prostorima i tu crpi svoju snagu, svoju hrabrost i sve ono, kako kaže, što je potrebno da budemo i da ostanemo ono što smo uvek bili i što treba uvek da budemo.
"Ne da se uzdamo u sebe, ne da se uzdamo u ljude i narode ovoga sveta. Sve je to prolazno, sve je varljivo. Da se uzdamo u Boga i silu Božju. Onda kada smatramo da smo najslabiji, da smo u najvećoj opasnosti, onda smo najsigurniji, braćo i sestre, jer je Bog blizu nas. I onda će nas Gospod i zaštititi, zato što u svemu tom, imajući smirenje, prepuštamo sebe Bogu. A Bog neće dozvoliti da njegov narod propadne", istakao je vladika Teodosije, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala