- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska ostala bez tehnike; Serija eksplozija u Dnjepropetrovsku

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 719. Ruske snage podigle su zastavu u centru nedavno oslobođenog sela Veselo u DNR. Tokom prethodnog dana ukrajinska vojska izgubila je 855 vojnika. Iznad Belgorodske oblasti tokom noći oboren je ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:43 12.02.2024
Serija eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
20:28 12.02.2024
Šefica zajedničkog koordinacionog pres centra snaga odbrane jug Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk tvrdi da u arsenalu ukrajinske vojske nema više oklopnih vozila.
„Naravno, znajući da nemamo oklopna vozila, očigledno i neprijatelj čuva svoju“, rekla je Gumenjuk u video snimku objavljenom na Telegramu.
17:02 12.02.2024
Oružane snage Ukrajine (AFU) planiraju da upotrebe jednu od najboljih brigada za odbranu linije fronta u Avdejevki, piše Forbs.
Kako piše list, takav korak ukrajinske vojne komande nije bio očigledan, jer „odlukom da ostanu da se bore, ukrajinske trupe preuzimaju ogroman rizik“.
Forbs smatra da bi zamena Valerija Zalužnog Aleksandrom Sirskim na mestu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine mogla da signalizira nameru ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se bori za Avdejevku „čak i uz visoku cenu“. Sirski, za razliku od Zalužnog, ima reputaciju komandanta koji je spreman da žrtvuje veliki broj vojnika u bitkama.
Nemački stručnjak za bezbednost i politički savetnik Niko Lange smatra da je situacija za Oružane snage Ukrajine u oblasti Avdejevke sve sumornija zbog nestašice artiljerijske municije.
13:58 12.02.2024
Finska faktički neće imati nikakav odnos sa Rusijom sve dok se ne završi specijalna vojna operacija, izjavio je novoizabrani predsednik Aleksandar Stub.
„Odnos kao takav imamo na praktičnom nivou između naših graničara u ovoj prilično teškoj situaciji, imamo ga na diplomatskom nivou između naših diplomata i državnih službenika, ali trenutno nemamo političke odnose sa Rusijom i ne mislim da će se oni poboljšati u bliskoj budućnosti... ne možemo imati odnose dok Rusija ne okonča rat u Ukrajini“, rekao je on na svojoj prvoj konferenciji za novinare od njegovog izbora.
Stub je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, koji su održani 11. februara. On će stupiti na dužnost 1. marta.
13:52 12.02.2024
13:11 12.02.2024
Rusija, kao odgovor na konfrontacioni kurs Londona, uvodi sankcije protiv 18 građana Velike Britanije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se navodi da se usled napora britanskih vlasti na demonizaciji Rusije aktivno fabrikuju antiruski narativi u cilju smanjenja uticaja Moskve na međunarodnoj sceni, kao i daljeg pumpanja neonacističkog režima Kijeva oružjem, doneto rešenje o uključivanju na rusku „stop-listu“ brojnih pripadnika vojno-političkog establišmenta i naučno-akademske zajednice Velike Britanije.
Na listi su se našli zamenik ministra odbrane Džejms Kartlidž, zamenik načelnika Štaba odbrane britanskih Oružanih snaga Čarls Roland Vinsent Voker, saradnici na univerzitetima Oksford i Kembridž.
12:22 12.02.2024
Glavno s novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije
Oružane snage Rusije poboljšale su položaje na prednjoj liniji fronta na krasnolimanskom pravcu. Odbijena su dva ukrajinska napada, Kijev je izgubio do 290 vojnika.
️PVO Rusije je tokom proteklog dana uništila 33 ukrajinske bespilotne letelice.
️Ruska vojska je tokom proteklog dana zauzela povoljnije položaje na donjeckom pravcu, odbijeno je 13 napada ukrajinskih jurišnih grupa. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom proteklog dana na donjeckom pravcu su do 240 vojnika, tenk, dva artiljerijska sistema M777 i haubica D-20.
️Ruska vojska je za 24 sata odbila tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu. Kijev je izgubio više od 165 vojnika.
️Ruska vojska je odbila tri napada na kupjanskom pravcu. Oružane snage Ukrajine su izgubile do 60 vojnika i tri jedinice tehnike.
10:53 12.02.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji do 13. maja 2024. godine.
10:36 12.02.2024
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
RUSIJA
Poljanski: Rusija spremna za pregovore, ali nikoga neće moliti
10:02 12.02.2024
U ruskim napadima na Nikolajev uništene su dve luke, Crnomorsko brodogradilište, skladište nafte i vojno preduzeće „Zorja-mašprojekt“, koje je deo državnog holdinga „Ukroboronprom“, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, drugi talas napada bio je na naftno skladište u Nikolajevu i fabriku „Zorja-mašprojekt“, gde se prave proizvodi vojne namene.
Crnomorsko brodogradilište je najveće brodogradilište u Ukrajini, a u sovjetsko vreme ovde su izgrađene svi nosači aviona Ratne mornarice SSSR-a.
09:58 12.02.2024
Odluka ukrajinskog rukovodstva da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog pokazuje slabost Kijeva i može negativno uticati na moral vojske, smatra bivši načelnik odeljenja za nadzor vojske u Birou za nacionalnu bezbednost Poljske, brigadni general Jaroslav Kraševski.
„(Ostavka Zalužnog) pokazala je izvesnu slabost Ukrajine. Po mom mišljenju, vojnici su Zalužnog videli kao pravog vođu, a njegova ostavka će uticati na njihov (borbeni) duh“, rekao je poljski general za radio „RMF FM“.
09:50 12.02.2024
Dva voza sa tehnikom i municijom za Oružane snage Ukrajine, kao i oko 20 jedinica strane vojne tehnike, uništeni su u ruskom napadu na čvorišnu stanicu Aleksandrija u Kirovogradskoj oblasti, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege iz Kirovogradske oblasti.
Veliki železnički čvor u gradu Aleksandriji koristile su Oružane snage Ukrajine kao mesto za pretovaranje. Kroz Aleksandriju prolaze pruge Odesa-Harkov i Kijev-Dnjepropetrovsk.
08:41 12.02.2024
Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 12. februara, na godišnjicu usvajanja Minskih sporazuma.
07:35 12.02.2024
Tenkovi T-80 grupe snaga „Zapad“ uništili su položaje i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se dodaje da je samohodna haubica „gvozdika“ grupe snaga „Zapad“tokom kontrabaterijske borbe uništila minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu.
07:27 12.02.2024
Artiljerci Prve gardijske tenkovske armije grupe snaga „Zapad“ uništili su samohodnim oruđem „akacija“ grupu vozila Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se precizira da su uništene tri jedinice tehnike i ljudstvo ukrajinskih snaga.
07:25 12.02.2024
Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga ruske grupe trupa „Dnjepar“ uništile su tri artiljerijska oruđa, među kojima haubicu M777 kalibra 155 mm, i jedan minobacač Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti uz pomoć bespilotne letelice „lancet“, saopštilo je Ministarstvo odbraneRusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala