- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji stvorena neuronska mreža za dronove koja raspoznaje „leoparde“ i „bredlije“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMakete bespilotne letelice S-70 „Ohotnjik“ i multifunkcionalnog lovca Su-57
Makete bespilotne letelice S-70 „Ohotnjik“  i multifunkcionalnog lovca Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
U Rusiji je napravljena univerzalna neuronska mreža za bespilotne letelice svih tipova NAKA, koja omogućava da se s visokom preciznošću pronađu protivnički objekti i tehnika u zoni specijalne vojne operacije, uključujući tenkove „leopard“ i oklopna borbena vozila „bredli“, izjavio je generalni direktor kompanije „Hardberi-Rusfaktor“ Aleksej German.
„Napisali smo program za sve tipove bespilotnih letelica koji je dobio naziv NAKA. U suštini, reč je o neuronskoj mreži koja raspoznaje zadate objekte, uključujući protivničku tehniku“, rekao je German.
On je objasnio da se neuronska mreža NAKA postavlja na aparaturu, na koju stižu video zapisi s kamera bespilotnih letelica.
Prema njegovim rečima, ta neuronska mreža će u budućnosti moći da se koristi i za civilne potrebe, kao, na primer, na poljoprivrednim dronovima, radi potrage za izgubljenim životinjama na velikim teritorijama.
Kompanija „Hardberi-Rusfaktor“ je osnovana 2013. godine, a njen glavni projekat je dron-konvertoplan „Lokvij“ koji dostiže brzinu do 200 kilometara na sat, dva i po puta veću od koptera koji se sada koriste u zoni specijalne vojne operacije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala