- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Spoljna obaveštajna služba Rusije: Zapad se sprema da postavi namesnika u Ukrajini

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVSpomenik Majka domovina u Kijevu
Spomenik Majka domovina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Zapad se sprema da imenuje namesnika u Ukrajini i jača mehanizme za direktnu spoljnu kontrolu teritorije koju kontroliše Kijev, saopštila je pres služba Spoljne obaveštajne službe, pozivajući se na reči direktora službe Sergeja Nariškina.
„Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da Zapad nastavlja da jača mehanizme direktne spoljne kontrole teritorije koju kontroliše kijevski režim. Prema dobijenim informacijama, SAD i Velika Britanija ubeđuju druge države grupe G7 da uspostave mesto ‘specijalnog izaslanika’za Ukrajinu. Pretpostavlja se da će on imati stalan pristup predsedniku Vladimiru Zelenskom i znati za sve njegove planove. ‘Specijalni izaslanik’ će takođe morati da blokira korake ukrajinskog rukovodstva koji nisu koordinisani sa Vašingtonom i Londonom, predlažući umesto njih, sa stanovišta Anglosaksonaca, ispravna rešenja“, navodi se u saopštenju.
Spoljna obaveštajna služba ističe da Zapad razmatra generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i druge rusofobično nastrojene američke i evropske političare za ulogu „namesnika“ u Ukrajini.
„Za ulogu ovakvog de fakto ‘namesnika’ Zapada u Ukrajini pretenduje širok spektar rusofobično nastrojenih američkih i evropskih političara. Među njima se ističe aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji bi želeo da odmah po završetku svog sadašnjeg mandata u Briselu ode da održava red u Kijevu“, ističe Služba.
U saopštenju se navodi da, pri razmatranju teme „specijalnog izaslanika“ za Ukrajinu, Zapad uzima u obzir da su mnogi Ukrajinci počeli da shvataju neminovnost ostvarivanja ciljeva specijalne vojne operacije.
„Prilikom razmatranja teme imenovanja ‘specijalnog izaslanika’ za Ukrajinu, uzeta je u obzir činjenica da su u uslovima sve teže situacije na frontu, poteškoća sa mobilizacijom i odlaganja u dobijanju vojne pomoći Zapada, mnogi Ukrajinci počeli da shvataju da je neminovno da će Moskva ostvariti ciljeve specijalne vojne operacije. S tim u vezi, Vašington i London su počeli da strahuju od izdaje mnogih predstavnika kijevske elite koji bi mogli da pokušaju da ‘igraju unapred’ blagovremenim prelaskom na stranu budućih pobednika. I takvi strahovi su sasvim opravdani – ‘prvi’ su već prešli“, ocenjuje se u saopštenju.
Nariškin, međutim, smatra da realizacije ideje o imenovanju „namesnika“ u Ukrajini neće dovesti do rezultata koje žele SAD i Velika Britanija.
„Specijalni izaslanik“ Zapada, ko god da zauzme ovu funkciju, teško da će moći dugo da opstane u kijevskoj močvari međusobne mržnje, intriga, obmana, podilaženja i izdaje. Potonuvši na dno, naći će se u toplom društvu ambasadora država G7 u Ukrajini koji se, kako je sada očigledno, nisu izborili sa ulogom ‘kolektivnog nemesnika’ na ukrajinskom tlu“, ističe se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala