- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Kijev nikada neće predati spisak žrtava provokacije u Buči

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYRadnici ubacuju tela navodno ubijenih civila u ukrajinskoj Buči
Radnici ubacuju tela navodno ubijenih civila u ukrajinskoj Buči - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Ukrajina nikada neće dati spisak žrtava provokacije u Buči, jer će to razotkriti njene autore u Kijevu, smatra prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Prema njegovom mišljenju, objavljivanje spiska će omogućiti proveru imena navodno ubijenih i potkopati ukrajinsku verziju da su te ljude ubile ruske snage prilikom povlačenja iz Buče.
„Zbog toga nam niko ne daje spiskove. Više sam nego siguran da nikada i neće, jer će to jednostavno razotkriti autore ove potpuno očigledne, prljave i podle provokacije“, rekao je Poljanski u intervjuu za Sputnjik.
„Čak i da su Ukrajinci sposobni da sprovedu ovakvu manipulaciju i mistifikaciju, veoma je teško zamisliti kako bi se to moglo realizovati. Zato nam niko ne daje spiskove“, objasnio je Poljanski.
Kako je naveo, generalni sekretar UN Antonio Gutereš potvrđuje da mu Kijev neće predati taj spisak sa imenima žrtava provokacije u Buči.
Odgovarajući na pitanje zašto Rusiji još nije dostavljen spisak, Poljanski je rekao da je za UN to nezgodno pitanje.
„Ne znam da li je generalni sekretar ulagao neke napore, ili da li ih ulaže. On sam izbegava da iznosi bilo kakve detalje, jednostavno potvrđuje činjenicu da mu niko ne daje spiskove“, naglasio je ruski diplomata.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u aprilu prošle godine da su foto i video materijali koje je objavio Kijev, a koji navodno svedoče o zločinima ruske vojske u Buči, u Kijevskoj oblasti Ukrajine, predstavljaju još jednu ukrajinsku provokaciju. U Ministarstvu su istakli da sve vreme dok je grad bio pod ruskom kontrolom nijedan meštanin nije stradao ni od kakvih nasilnih dejstava.
U saopštenju Ministarstva se navodi da su se sve ruske jedinice u potpunosti povukle iz Buče 30. marta 2022. godine, a da izlazi iz grada u severnom pravcu nisu bili blokirani, dok su južna predgrađa, uključujući stambena naselja, ukrajinske trupe danonoćno gađale iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višecevnih raketnih sistema.
Krajem januara, govoreći na sednici Saveta bezbednosti, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio je da je više puta lično tražio od generalnog sekretara UN da pomogne da Kijev preda spisak imena onih koje su, prema tvrdnjama Kijeva, navodno u Buči ubili ruski vojnici, ali su njegovi apeli ostali bez odgovora. Prema rečima Lavrova, generalnom sekretaru UN „jednostavno nije dozvoljeno ni da pokuša da utvrdi istinu koja razotkriva zapadne gospodare marioneta“. Sa svoje strane, portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik potvrdio je da su UN primile zahtev Moskve u kome se traži spisak žrtava provokacije u Buči.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala