- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ale pobedio rak, pa pogodio za trofej – „Slonovi“ bez selektora pokorili Afriku

© AP Photo / Sunday AlambaObala Slonovače
Obala Slonovače - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače postala je po treći put osvajač Afričkog kupa nacija, pošto je u finalu posle preokreta pobedila Nigeriju rezultatom 2:1 (0:1). Gol vredan titule, selekciji koja je u grupnoj fazi otpustila selektora, doneo je Sebastijan Ale koji je pobedio rak.
Filmska priča stiže iz Afrike, i to doslovce! Teško da je bilo ko mogao da pretpostavi da će „slonovi“ koji su posle očajnih rezultata u grupnoj fazi KAN, čiji su inače bili domaćini, odlučili da otpuste selektora Žana-Luka Gasea, na kraju postati vladari Crnog kontinenta.
Još kada na sve to dodate da je trofej prigrljen posle preokreta, a da je pobedonosni gol postigao čovek koji je pobedio rak, onda je jasno da to samo fudbal tako može da izrežira.
Nigeriju je do prednosti u 38. minutu doeo Trast-Ekong i tim rezultatom otišlo se na pauzu.
U nastavku susreta Obala Slonovače predvođena pomoćnikom bivšeg selektora – Emersom Fajeom uspela je da postigne dva gola i da prvi put još od 2015. godine osvoji trofej Kupa afričkih nacija.
Prvo je Fran Kesi postigao gol za izjednačenje u 62. minutu, da bi veliko slavlje usledilo kada je u 81. minutu mrežu zatresao Sebastijan Ale.
Napadaču Borusije Dortmund je u julu 2022. godine dijagnostikovan rak testisa, morao je na operaciju, da bi se zatim u potpunosti oporavio i vratio na teren.
Život i fudbal hteli su da baš on bude heroj pred armijom navijača Obale Slonovače i finalu odigranom u Abidžanu na olimpijskom stadionu koji nosi ime po predsedniku Alasanu Uatari. U redovima "slonova" našao se i napadač Crvene zvezde Žan Filip Kraso, koji se u Srbiju vraća s titulom prvaka Crnog kontinenta.
Treće mesto na KAN osvojila je Južna Afrika koja je u borbi za bronzu bila uspešnija od DR Kongo.
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
SPORT
Dušanu pomogao Džeko – ali napravljen je veliki kiks
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala