- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nova antiruska rezolucija EU – manifest neoliberalne diktature

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Pokušaji da se Rusija optuži za mešanje u „demokratske procese“ su apsurdni po dedfiniciji, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući antirusku rezoluciju koju je nedavno usvojio Evropski parlament.
„U samoj Evropskoj uniji odsustvuju iste te demokratske norme i ideali kojima su težili očevi-osnivači evropskog projekta. U sadašnjoj Evropskoj uniji su razoreni principi zaštite prava običnih ljudi, vladavina zakona i borba protiv korupcije“, napisala je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu resornog ministarstva.
Prema njenoj oceni, nova antiruska rezolucija predstavlja istinski „manifest neoliberalne diktature“.
„Tu su i optužbe u odsustvu, s pozivima da se lustriraju oni koji nisu saglasni sa samouništavajućom politikom Brisela i beskonačne izmišljene spekulacije o ruskom uticaju, špijunomanija i drugi oblici rusofobske paranoje. Bilo kakvo drugačije mišljenje automatski se tumači kao ispoljavanje 'prokremljovskog raspoloženja'. Takvo je to 'ministarstvo istine'“, navela je Zaharova.
Ona je dodala da je „potpuno jasno da je glavna svrha rezolucije da se postave uslovi „kaznene zavere“ liberalnog proameričkog političkog mejnstrima sa ciljem da se ne dozvoli jačanje nacionalno orijentisanih partija i pokreta u budućem sastavu Evropskog parlamenta.
„Razlozi za složenu situaciju u ekonomiji EU se kriju u bezumnim dejstvima Brisela koji nameće sankcioni sukob s Rusijom i pogrešnim odlukama u ključnim sferama. Upravo zbog toga uočava se objektivno jačanje pozicija alternativnih političkih snaga, o čemu govore rezultati brojnih ispitivanja javnog mnjenja u Evropi. Na taj način, slogan 'borbe protiv ruske pretnje' jeste totalno čišćenje političkog pejzaža od nepodobnih i sve opasnijih konkurenata“, zaključila je Zaharova.
Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj upozorava evropske činovnike i političare da ne sarađuju s ruskim vlastima. U dokumentu je Rusija optužena za „pokušaj da seje razdor među žiteljima Evrope“, korišćenje evropskih poslanika u svojstvu „agenata uticaja“ i finansiranje evropskih političkih partija radi propagande.
Nove optužbe su nazvane „Russiagate“, po analogiji s prethodnim skandalima u vezi sa stranim uticajem na evropske poslanike.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala