Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti potučen u Njujorku pa mu se priviđa atentat u Skoplju

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Dezinformacija da je pripreman atentat na predsednika vlade okupirane teritorije Kosova i Metohije Aljbina Kurtija došla je kao posledica debakla Prištine u Savetu bezbednosti UN i to nije prvi put da je albanski političar izjavio da mu se iz zvaničnog Beograda „radi o glavi“, kaže za Sputnjik nekadašnji pripadnik državne bezbednosti Božidar Spasić.
Kurti je i ranije izlazio u javnost sa suludim tvrdnjama poput te da je vlast u Beogradu spremala atentat na njega, a ovaj put se to desilo dok je boravio u službenoj poseti Skoplju ali, napominje Spasić, ni ranije se ovakvim tvrdnjama nije pridavao nikakav značaj. Iz Severne Makedonije je potvrđeno da nije bilo reči ni o kakvom atentatu, te da je poseta protekla po planu i bez iznenađenja.

Albanci doživeli neuspeh pred svetom

Razlog ponovnom plasiranju dezinformacija u javnost, smatra Spasić, leži u činjenici da je njegova politika prošla neslavno na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i da su to primetili njegovi politički protivnici sa Kosova. Čitava priča je, objašnjava Spasić, prvenstveno služila za unutrašnje potrebe.
Svakako da nakon poraza koji je doživeo i potpunog fijaska njegove politike u Njujorku u Savetu bezbednosti, posebno izlaganjima predsednika velikih sila poput Rusije i Kine, Kurti je morao da predstavi svetu na odgovarajući način da je žrtva Srbije, rekao je Spasić za Sputnjik.
Sve dezinformacije su, nastavlja Spasić, potekle sa šiptarskih portala sa Kosova i Metohije koji prate Kurtijev rad i pokušavaju da mu daju neki značaj. Oni ne samo da nemaju nikakvog utaicaja, već niko u Severnoj Makedoniji nije čak ni planirao da pojača mere bezbednosti, dodaje Božidar Spasić.
Ako Albanci imaju infromaciju da je neko planirao atentat na Kurtija uhapsili bi nekog od Srba, pa makar i lažno. Ovaj put se čak ni tom metodom nisu koristili. Da je neka služba htela da izvrši atentat na Aljbina Kurtija, ona ne bi pokušala ili pripremala, već bi to izvela.
Spasić je izjavio da s obzirom na to da je Kurti „toliko beznačajna ličnost“, nijedna država, pa ni Srbija, u ovom trenutku nema interes da izvede atentat na njega, kao i to da se njegovi pogrešni potezi polako okreću u korist Srbije.
© AP Photo / Ridvan SlivovaTuča u skupštini u Prištini
Tuča u skupštini u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Tuča u skupštini u Prištini

Nečuvene optužbe

Luka Jovanović, istoričar i profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, objašnjava da je nakon obraćanja predsednika Republkike Srbije na Savetu bezbednosti UN iz Prištine ponovo počela aktuelizacija takozvanih kriminalnih grupa među Srbima, odnosno pravljenje novih povoda za hapšenje Srba, kroz lažnu priču o atentatu na Kurtija.
Moramo napomenuti reakcije posle obraćanja predsednika Srbije na SB UN, ne samo sa srpske strane, već i od strane međunarodnih predstavnika koji su podržali naše stavove i naše viđenje cele situacije na Kosovu i Metohiji. Nije bitno da li će iko verovati njihovom narativu niti da li postoje bilo kakvi dokazi za nečuvene optužbe koje stižu iz Prištine. Prištini nikad nije bilo u cilju da dokaže bilo čiju krivicu, za bilo koji navod koji je imala, smatra Jovanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala