Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedinstvo Srba sa KiM i „dosta“ teroru Prištine – ključna poruka sa protesta u Kosovskoj Mitrovici

© AP Photo / Bojan SlavkovicZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Srbi na Kosovu i Metohiji već 25 godina trpe teror kosovskih vlasti i vreme je da nam oni koji su ovde došli pod Rezolucijom 12 44 konačno obezbede normalan život jer je ovo što radi Priština tihi egzodus Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, kaže povodom današnjih protesta u Kosovskoj Mitrovici lekar u Kliničkom centru tog grada dr Dragiša Milović.
Na inicijativu Udruženje ujedinjenih penzionera u Kosovskoj Mitrovici održan je masovni skup Srba zbog represivnih mera Prištine. Sa skupa je poslata jasna poruka, pre svega međunarodnoj zajednici da je položaj Srba na ovoj teritoriji težak i da su oni potpuno obespravljeni usled odluka koje donosi Priština.

Srbi pokazali jedinstvo

Poslednja oduka, o ukidanju dinara kao platežnog sredstva na KiM, „prelila je čašu“, zbog čega su Srbi rešili da na miran način iskažu svoje nezadovoljstvo.
Dr Dragiša Milović, lekar u KBC Kosovska Mitrovica i jedan od govornika na skupu, za Sputnjik kaže da je najveći uspeh protesta to što se pokazalo jedinstvo Srba na KiM, i severno i južno od Ibra.
„Skup je bio veličanstven, to možda nekome prejako zvuči, ali u svakom slučaju je bio demokratski, miran a ono što je za nas najbitnije - na njemu su bili Srbi i južno i severno od Ibra. Dakle, pokazali smo slogu i jedinstvo, uostalom kao i svih ovih godina. Sa skupa je pre svega poslata poruka da se ne slažemo sa odlukom Prištine o ukidanju dinara kao platežnog sredstva, s obzirom da bi to otežalo naš, ionako težak život,“ napominje Milović.
Kako je rekao, jasno i glasno je poslata poruku predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima Kvinte i drugima da je situacija na terenu zaista teška za Srbe na Kosovu i Metohiji a nada se da će neko od njih to uzeti za ozbiljno.

Izborićemo se za naša prava

„Ljudi se hapse bez razloga, na Severu Kosova bez razloga je konstantno oko 500 kosovskih policajaca i to naoružanih sa dugim cevima. Upada se u srpske privremene organe, ambulante… Dakle, poslata je poruka, kako kaže naš narod, da je udarila „kosa do kamena“. Druga bitna i važna poruka koja je sa skupa poslata jeste da ćemo mi zajedno sa našom državom i uz pomoć naše Crkve da se izborimo za naša osnovna ljudska prava a to je da slobodno živimo na svoj zemlji kao i sav normalan svet,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Milović upozorava da je Srbima ovakvim ponašanjem Prištine uskraćeno pravo na obrazovanje, zdravstvo gde ima dosta problema i onemogućava se nabavka lekova, sanitetskog materijala i drugih osnovnih stvari…
„A sada ako bude stupila na snagu i odluka Prištine o ukidanju dinara iskreno se plašim da nećemo moći da lečimo pacijente što je jedno od osnovnih ljudskih prava –pravo na lečenje,“ ističe naš sagovornik.
On se osvrnuo i na glasove iz Prištine koji su se čuli povodom održavanja ovog skupa gde je opet optužen Beograd da stoji iza njega kao i da je bespotreban.

Poruka međunarodnoj zajednici

„Skup je bio neophodan jer mora da se čuje glas ovog naroda koji već 25 godina pati i to uz prisustvo onih koji su 1999. godine došli pod Rezolucijom 12 44 da obezbede svima miran život i da uvode vladavinu prava a videli smo da od svega toga nije bilo ništa. U Prištini sada živi oko 100 Srba a bilo ih je preko 40.000… O tome mora da se priča! Priština govori o tome kako su oni demokrate, a videli smo i svedoci smo svega šta se nama Srbima i drugim nealbancima dešava na KiM. A Priština će i dalje da priča da je ovde blagostanje,“ konstatuje Milojević.
On nije mogao da nam precizira da li će biti održan još neki protestni skup Srba, napominjući da to zavisi od situacije na terenu.
Skup je počeo intoniranjem himne Srbije na glavnom šetalištu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova do Severa KiM.

Jako obezbeđenje na skupu Srba

Prisutni su nosili zastave Srbije i transparente "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", "Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?", "Nećete nas proterati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa reči na dela!", "Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lekova!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!", i druge.
Inače na skupu nije bilo incidenata ali su bile prisutne snage kosovske policije i pripadnici Euleksa.
Protest u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
SRBIJA
Nećete nas proterati s naših ognjišta! Veliki protestni skup Srba na KiM zbog odluke o dinaru /video/
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
SRBIJA
Centralna banka u Prištini: Tri meseca prelazni period za sprovođenje uredbe o platnom prometu
Proslava Uskrsa na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
SRBIJA
Svi kao jedan: Poslednji vapaj i zov Srba sa Kosova – da se skrene pažnja celoj planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala