- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brnabićeva: Železnica je budućnost; Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆPredsednik Vlade Srbije Ana Brnabić na panel diskusiji "Budućnost mobilnosti" na Svetskom samitu vlada u Dubaiju.
Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić na panel diskusiji Budućnost mobilnosti na Svetskom samitu vlada u Dubaiju. - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Železnica je budućnost za mobilnost i Srbija će uložiti veliki novac u svoju železnicu, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić na panel diskusiji "Budućnost mobilnosti" na Svetskom samitu vlada u Dubaiju.
"Upravo smo izgradili prvu fazu naše brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja povezuje naša dva najveća grada u Srbiji, Beograd i Novi Sad. I videli smo da je to najpovoljnije, najudobnije, najefikasnije i očigledno ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo", rekla je Brnabićeva.
Ona je dodala da će Srbija nastaviti da ulaže milijarde u brze železnice, ne samo kako bi povezala Srbiju, već i državu sa celim regionom, od Beograda do Severne Makedonije, Budimpešte i Mađarske, Zagreba i Hrvatske, Ljubljane i Slovenije, Crne Gore.
"U tom smislu, železnice su svakako nešto što je apsolutna budućnost za mobilnost", poručila je Brnabićeva i navela kako će se mobilnost sigurno oslanjati na tri stvari u pogledu osnovnih principa - da bude zelena, digitalna i automatizovana".
Ona je ocenila da se Srbija potrudila da promeni zakone kako bi bila na čelu trke u automatizovanoj vožnji.
"Izdali smo pre nekoliko meseci dozvolu nivoa 3 i sada se spremamo da izdamo dozvolu za nivo 4 i nivo 5 do 2027. Do 2027. bićemo domaćini specijalizovane svetske izložbe. Pobedili smo prošle godine i do 2027. zapravo želimo da predstavimo svu najsavremeniju tehnologiju u Srbiji kao naciji koja je u tom pogledu veoma konkurentna", navela je Brnabićeva na panelu.
Ona poručuje da bi Srbija mogla da bude zemlja pobednik četvrte industrijske revolucije, prenosi Tanjug.
"Tako smo počeli da se menjamo prilično brzo 2017. godine. Uveli smo programiranje i kodiranje u naše osnovne škole. Uveli smo specijalizovanu informatičku nastavu, uložili mnogo u obrazovanje, infrastrukturu za inovacije, naučne i tehnološke radove i videli smo fantastične rezultate. Pre 11 godina, godišnji izvoz našeg IKT sektora bio je samo 375 miliona evra. Prošle godine bio je 3,6 milijardi. A naš cilj je da imamo 10 milijardi do kraja 2027. Inovacije igraju veliku ulogu u tome", rekla je Brnabićeva i dodala da vlada ulaže 500 miliona evra da bi se do 2025. godine sva domaćinstva u Srbiji povezala brzim internetom.

Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije

Kako je navela, Srbija je prepoznata kao jedna od zemalja koja je na vreme uvidela značaj razvoja veštačke inteligencije.
"Srbija je bila prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije i to 2019. godine. Mi smo bili dve godine iza onih koji su prvi na svetu i 26. zemlja na svetu koja je usvojila takvu strategiju. Mi je sada unapređujemo do 2030. godine", rekla je Brnabićeva novinarima u Dubaiju.
Ona je istakla da je Srbija dosta uradila da implementira tu strategiju.
"Kupili smo superkompjuter i sada izdvajamo još 30 miliona evra za još jedan. To je velika stvar", navela je ona dodajući da UAE imaju dva superkompjutera, a da će ih i Srbija imati već sledeće godine.
Podsetila je da je Srbija prošle godine na Svetskom samitu vlada dobila svetsku nagradu zato što smo naš superkompjuter dali besplatno na korišćenje našim institutima, naučnim institutima, ali i star-tap kompanijama u okviru naših naučno-tehnoloških parkova.
"Takođe se danas pokazalo da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti veštačke inteligencije. I to ćemo nastaviti", poručila je Brnabićeva.
Naglasila je da je njen prvi sastanak danas bio sa ministrom za razvoj veštačke inteligencije u vladi UAE.
On je imenovan za ministra za razvoj veštačke inteligencije 2017. godine kao prvi ministar u tom polju na svetu kada je vlada UAE usvojila i strategiju razvoja veštačke inteligencije.

Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE

Istakla da je imala dobre sastanke sa premijerom Kube kao i premijerom Egipta, s kojima je razgovarala o sporazumu o slobodnoj trgovini na kome se trenutno radi i koji uskoro treba da bude završen.
Ona je navela da je i sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE gotov i da se očekuje potpisivanje u najkraćem mogućem roku.
"Dobar sastanak imali smo i sa premijerom Libije koji će, nadamo se, uskoro posetiti Srbiju", rekla je Brnabić.
Ona dodala da će kasnije popodne imati sastanak sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala