- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Velika pljačka! Brisel odobrio da profit od zamrznute ruske imovine ide Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Savet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja će obezbediti pravni osnov za korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Saveta.

„Savet je danas usvojio odluku i rezoluciju – one definišu obaveze centralnih depozitara hartija od vrednosti koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije koje su imobilisane usled restriktivnih mera EU“, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, Savet je doneo odluku da centralni depozitari, koji drže imovinu ruske Centralne banke u vrednosti većoj od milion evra, treba posebno da obračunavaju vanredni saldo gotovine akumuliran kao rezultat restriktivnih mera EU, kao i da drže te prihode na posebnim računima.
„Pored toga, depozitarima je zabranjeno da raspolažu stečenom dobiti“, ističe se u saopštenju.

Ta odluka omogućava Savetu da donese odluku „o mogućem finansijskom doprinosu u budžet EU od tog profita za podršku Ukrajine i njenu obnovu i rekonstrukciju u kasnijoj fazi“, zaključuje se.

Agencija „Blumberg“ ranije je saopštila da zemlje G7 i Evropska unija razmatraju mogućnost da iskoriste preko 250 milijardi dolara zamrznute imovine ruske Centralne banke za finansiranje obnove Ukrajine.
Učesnici samita EU su 1. februara odobrili predlog Evropske komisije koji podrazumeva korišćenje prihoda od zamrznute suverene imovine Rusije za delimično finansiranje programa budžetske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za period do 2027.
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
RUSIJA
Zapadni mediji: EU se plaši odgovora Rusije u slučaju konfiskovanja njene imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala