- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Uspešna odbrana Rusije primorava NATO da preispita svoju strategiju

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIOgrada na poljsko-ruskoj granici
Ograda na poljsko-ruskoj granici  - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Uspešna odbrana ruske vojske u Ukrajini navela je NATO da preispita svoju odbrambenu strategiju, piše časopis „Ekonomist“.
„Ruske odbrambene konstrukcije na jugu i istoku Ukrajine postale su najduže odbrambene strukture u Evropi od Drugog svetskog rata“, navodi se u članku, pozivajući se na američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).
Časopis skreće pažnju na činjenicu da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio da se ubrza izgradnja odbrambenih struktura na istoku zemlje. Poljska je takođe ubrzala izgradnju utvrđenja i skloništa na granici sa Rusijom i Belorusijom, dok su se Letonija, Litvanija i Estonija dogovorile da naprave „odbrambenu liniju“ na istočnim granicama, navodi se u članku.
Estonske vlasti ranije su saopštile da će morati da naprave oko 600 utvrđenih bunkera duž granice sa Rusijom. Pozivajući se na eksperta sa Univerziteta u Lajdenu u Holandiji Lukasa Milevskog, časopis piše da bi vlasti Letonije i Litvanije uz sličan pristup morale da izgrade 1.116, odnosno 2.758 bunkera.
U članku se ocenjuje da ovo predstavlja dilemu za zemlje NATO-a, koje su preferirale drugačiju strategiju – takozvanu elastičnu odbranu, koja nije usmerena na zaustavljanje napadačkih snaga, već na njihovo zadržavanje, upuštanjem u okršaj na za sebe povoljnijim pozicijama. Kako primećuje „Ekonomist“, takva strategija je „nespojiva sa zaštitom svakog pedlja teritorije NATO-a“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala