- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rusko borbeno vozilo za podršku tenkova terminator u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev priznao: Situacija na liniji fronta veoma teška;: Neidentifikovani dron pao u Moldaviji

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 718. Tulske snage podigle su zastavu Rusije u nedavno oslobođenom selu Vesjolo. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta nikada neće učestvovati u isporukama oružja Kijevu. Ruski naučnici razvili su nove materijale za izradu pancira, jedinstvenim po zaštitnim svojstvima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:08 11.02.2024
Dron je oboren na nebu iznad Belgorodske oblasti, niko nije povređen, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
21:03 11.02.2024
Američki Senat na proceduralnom glasanju podržao je predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu, prenosi televizija kanal C-Span.
Dokument je podržalo više od dve trećine poslanika, što je omogućilo da se pređe u sledeću fazu razmatranja.
Još nije poznato kada će biti konačno glasanje o projektu. Osim toga, čak i ako senatori podrže projekat, to će morati da razmotri Predstavnički dom, gde je jaka republikanska opozicija, koja se protivi dodeli novih sredstava Ukrajini.
19:13 11.02.2024
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je na svom Telegram kanalu saopštenje u kojem je pokušao da "obeli" novog glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog, kojeg poslednjih dana često podsećaju na njegovu biografiju, povezanu sa Rusijom.
Nakon imenovanja Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine u medijima se neverovatnom brzinom množe tekstovi o tome da je rođen u selu Novinki u Vladimirovskoj oblasti Rusije.
U Ukrajinu se preselio jer je njegov otac, pukovnik, prekomandovan u Harkov. Inače, završio je Moskovsku vojnu akademiju. Prema pisanju medija, rođaci Sirskog žive u Rusiji, ali su prestali da održavaju bliske odnose sa njim.
„Rusi pokušavaju da novom glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine nametnu imidž „sovjetske i ruske“ ličnosti“, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, nazvavši to kampanjom za diskreditaciju komandanta i potkopavanje poverenja u Oružane snage Ukrajine.
Ukrajinski generalštab je naglasio da je Sirski bio u timu bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, komandovao uspešnim operacijama i pokazao da zna kako da postigne rezultate.
U isto vreme, Ukrajinci su Sirskom dali nadimke „general kotao“ (zbog opkoljavanja ukrajinskih trupa u Debaljcevu kojima je Sirski komandovao), kao i „general 200“ i „kasapin“ - zbog velikih gubitaka Oružanih snaga u Bahmutu (Artjomovsku). Štaviše, sve takozvane „uspešne“ operacije Sirskog povezane su sa odlukom ruskog Generalštaba da povuče trupe na povoljnije položaje.
18:53 11.02.2024
18:32 11.02.2024
Ostaci oborenog drona pronađeni su na jugu Moldavije, u blizini granice sa Ukrajinom, saopštila je pres služba republičke granične policije.
Područje je blokirala policija. Sada stručnjaci istražuju čiji je dron.
16:37 11.02.2024
Političko rukovodstvo Ukrajine vrši pritisak na novog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da napravi novi plan kojim bi se izbegla stagnacija na frontu, prenosi Si-En-En.
U svom prvom obraćanju, on je najavio „jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojnog komandovanja i rukovođenja“, uzimajući u obzir naoružanje koje dolazi iz inostranstva, „najbrža i najracionalnija raspodela i isporuka svega što je potrebno borbenim jedinicama“.
„Život i zdravlje vojnika su uvek bili i jesu glavna vrednost ukrajinske vojske“, naglasio je glavnokomandujući.
Pre rekonstrukcije, Sirski se nalazio na čelu ukrajinskih kopnenih snaga. Njegov značaj ukazuje na nameru Ukrajine da se koncentriše na kopnene borbe, smatra ekspert Mihail Samus. Prema njegovim rečima, Kijev će morati ili da pokrene novu ofanzivu ili da pristane na mirovne pregovore pod nepovoljnim uslovima za sebe.
13:51 11.02.2024
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da je situacija na liniji fronta „veoma teška“.
On je u intervjuu za portugalsku agenciju Lusa naveo da, ukoliko Zapad značajno ne poveća isporuku oružja i municije, situacija će se pogoršati.
Danilov je naglasio da „svako čekanje jasno utiče na situaciju“.
„Ako kažem da su svi visoko motivisani, to bi bila lažna izjava“, dodao je on.
Ranije je američki list „Vašington post“, pozivajući se na vojnike i komandante Oružanih snaga Ukrajine, pisao da ukrajinske trupe doživljavaju akutni nedostatak pešadije, vojnici su fizički iscrpljeni, a njihov moral opada.
12:47 11.02.2024
12:42 11.02.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Ruske snage uništile su punkt ukrajinske brigade kod Novogrodovke u DNR i skladište sa avionskom municijom;
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su pet napada, a poginulo je i ranjeno do 210 ukrajinskih vojnika. Uništena su i tri ukrajinska vojna automobila;
Ruska vojska odbila je napad ukrajinskih snaga kod Novopokrovke. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika;
Na južnodonjeckom pravcu ubijeno je i ranjeno do 150 ukrajinskih vojnika i uništena tri automobila;
Na donjeckom pravcu je u protekla 24 časa odbijeno 11 napada, a ukrajinske snage izgubile su do 325 vojnika, a uništeni su jedan tenk, dva oklopna vozila, šest automobila i haubica D-30;
Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika. Tokom prethodnog dana, ruske snage odbile su dva ukrajinska napada;
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana uništili 30 ukrajinskih dronova;
Na hersonskom pravcu ubijeno je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno devet automobila, haubica M777, D-20 i D-30.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 570 aviona, 265 helikoptera, 12.196 bespilotnih letelica, 464 protivvazdušna raketna sistema, 14.959 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.218 lansera za raketne sisteme, 8.012 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 18.469 jedinica specijalnih vojnih vozila.
10:12 11.02.2024
Japan namerava da Ukrajini prebaci 106 miliona dolara na obnovu, javila je agencija Kjodo.
Vlada Japana do danas je Kijevu predala humanitarnu, prehrambenu, finansijsku i druge vidove pomoći u vrednosti većoj od 7,6 milijardi dolara.
07:22 11.02.2024
Jedinice grupe snaga „Centar“ odbile su napad 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu. Poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika,saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
07:21 11.02.2024
Tokom noći u Kijevskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javila je agencija „RBK Ukrajina“.
07:20 11.02.2024
Ruska bespilotna letelica „umkaoborila je teški ukrajinski dron-bombarder „baba jaga“ u noćnoj borbi na hersonskom pravcu kod Dnjepra, saopštio je za Sputnjik komandant odreda dronova grupe „Dnjepar“ sa pozivnim „Jakor“.
On je objasnio da je „umka“ ruski kvadrokopter sa termovizirom, koji je uz pomoć tog termovizira locirao ukrajinski dron i zatim ga oborio sa desne strane Dnjepra.
07:14 11.02.2024
U eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine oštećeno je nekoliko infrastrukturnih objekata, saopštila je načelnica zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih odbrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk za televiziju „Rada“.
Gumenjuk nije precizirala o kojim se objektima radi.
07:12 11.02.2024
Tulske desantne snage podigle su zastavu Rusije u centru nedavno oslobođenog sela Vesjolo u DNR.
Borci su postavili zastavu kod spomenika poginulima u Drugom svetskom ratu i posvetili pobedu svojim dedovima i pradedovima koji su se borili protiv fašizma.
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, tulske desantne snage (u sastavu Južne grupe snaga) su uz podršku avijacije i artiljerije oslobodile selo Vesjolo 18. januara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala