- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Palestinski predsednik Mahmud Abas govori na zasedanju Centralnog saveta Palestine u Ramalahu - Sputnik Srbija

UŽIVO Abas doputovao u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu sa Izraelom

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 128. dan. Nastavljaju se borbe širom Pojasa Gaze, a u izraelskim udarima na Rafu ubijeno je na desetine Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da je ofanziva na Rafu ključna za pobedu nad Hamasom. Hamas upozorava da će najavljena ofanziva na Rafu obustaviti pregovore o taocima.
Najmanje 44 osobe poginule su u subotu izraelskom napadu na Rafu, među kojima desetoro deca. Izraelske trupe pripremaju se za ulazak u Rafu, a naložena je i priprema planova za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući taj grad.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:31 11.02.2024
Abas doputovao u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu sa Izraelom
Palestinski predsednik Mahmud Abas doputovao je u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu u Gazi sa katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom el Tanijem.
Palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da će se Abas sutra sastati sa El Tanijem, ali nije navela da li će se sastati i sa liderima Hamasa, grupe koja je dugo bila u sukobu sa Abasom i njegovom grupom Fatah sa sedištem okupiranoj na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.
Palestinski ambasador u Kataru Munir Ganam rekao je danas radiju Glas Palestine da će Abas i emir razgovarati o naporima da se osigura prekid vatre u Gazi sa Izraelom i načinima povećanja pomoći za 2,3 miliona stanovnika te teritorije.
16:01 11.02.2024
Komanda SAD: Američke snage napale 2 pomorska drona i 3 krstareće rakete Huta
Centralna komanda SAD saopštila je da su američke snage u subotu izvršile napade na dva pomorska drona i tri protivbrodska krstareća projektila severno od lučkog grada Hodejde u Jemenu, područja koje kontrolišu Huti, a koji su predstavljali pretnju za brodove u tom području.
Komanda je navela da je identifikovao dva pomorska drona i projektile na području u Jemenu koje je pod kontrolom Huta i utvrdio da su predstavljali neposrednu pretnju za brodove američke mornarice i trgovačke brodove u regionu.
15:46 11.02.2024
Netanijahu: Bajden je u razgovoru sa mnom uvek bistar i fokusiran
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da je američki predsednik Džozef Bajden uvek "bistar i fokusiran" kada razgovaraju.
Upitan o izveštaju američke vlade u kojem se navodi da Bajden pati od gubitka pamćenja, Netanijahu je za američki Ej-Bi-Si rekao da je imao nekoliko desetina dugačkih telefonskih razgovora sa Bajdenom i da je američki predsednik uvek bio "vrlo jasan i fokusiran".
"Uspeli smo da se dogovorimo o ratnim ciljevima i brojim pitanjima. Ponekad, imamo nesuglasice, ali one nisu proizvod nedostatka razumevanja sa moje ili njegove strane. Dakle, ne, nisam video da ima probleme sa pamćenjem", rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.
14:36 11.02.2024
Egipatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
SVET
Mediji: Egipat preti suspenzijom mirovnog sporazuma ako izraelska vojska uđe u Rafu
14:04 11.02.2024
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je ostavku šefa Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Filipea Lazarinija, jer je, kako tvrdi, znao da se ispod jednog od objekta UNRWA nalazio Hamasov štab.
14:01 11.02.2024
U izraelskim napadima u proteklih 96 sati stradala sa dva izraelska taoca, a osam ih je teško ranjeno, saopštilo je oružano krilo Hamasa, Brigade el Kasam.
U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu, navodi se da je stanje talaca sve teže usled nemogućnost da im se obezbedi odgovarajuća pomoć.
Ističe se i da Izrael „snosi punu odgovornost za živote onih koji su povređeni zbog njihovog kontinuiranog bombardovanja“.
12:19 11.02.2024
Hamas: Najavljena ofanziva Izraela na Rafu obustaviće pregovore o taocima
Predstavnik Hamasa upozorio je da će najavljena izraelska ofanziva u Rafi onemogućiti pregovore o oslobađanju talaca koje drži taj palestinski pokret.
On je rekao da će, ukoliko Izrael započne ofanzivu na Rafu na granici sa Egiptom gde se sklonilo oko milion raseljenih Palestinaca, obustaviti sve pregovore o sporazumu za oslobađanje talaca, preneo je „Tajms of Izrael“.
11:43 11.02.2024
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je ukupno 28.176 Palestinaca ubijeno, a 67.784 povređeno u izraelskim udarima na tu enklavu od 7. oktobra.
U poslednja 24 sata poginulo je oko 112 Palestinaca, a 173 je povređeno, dodaje se u saopštenju.
07:19 11.02.2024
Netanijahu uoči ofanzive na Rafu: Pobeda je nadohvat ruke
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je ofanziva na Rafu ključna za pobedu nad Hamasom.
„Pobeda je nadohvat ruke“, rekao je Netanijahu u intervjuu za Ej-Bi-Si koji će u celini biti emitovan večeras.
Netanijahu je, uoči očekivane ofanzive na Rafu, naveo da će izraelska vojska omogućiti „siguran prolaz za civile“, odbacujući navode da bi takav napad izazvao katastrofu.
„Oni koji kažu da ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da uđemo u Rafu, u suštini nam govore da izgubimo rat“, kazao je Netanijahu.
On nije izneo detalje niti vreme kopnenog napada na Rafu, najjužniji deo Pojasa Gaze, koji se graniči sa Egiptom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala