- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U slavu Boga, svetlosti i vinove loze

© Tanjug / Vladimir ŠporčićSlobodanka Rakić Šefer
Slobodanka Rakić Šefer - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
U slavu Boga, svetlosti i vinove loze stvara već pola veka Slobodanka Rakić Šefer, a o čemu svedoči i izložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ otvorena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
„Ova izložba je podrška Zavodu i još više podrška lozi. U dvorištu Zavoda se nalazi vinova loza stara 96 godina. Zasađena je 1928. godine, što za lozu nije ništa. Loza traje decenijama i stolećima. Ona nas dočekuje i ispraća. Najstarija loza na svetu je loza Svetog Simeona koja je izrasla u manastiru Hilandar na Svetoj Gori“, kaže za Sputnjik Slobodanka Rakić Šefer.
Povodom 14. februara, slave Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka - Svetog Trifuna i Dana Republike Srbije, odabrano je 14 ulja na platnu umetnice koja od 2015. godine radi ciklus posvećen vinovoj lozi, unoseći optimizam i nadu svojim delima sa kojih zrači svetlost.
„Sve što radim, radim iz života. Teme mi dolaze same. Stalno čitam, pronalazim teme. Pre neki dan sam pronašla kako se Pariz ponosi svojom lozom i ekološkim vinom. To mi je bila inicijalna kapisla da pitam Peđu Pivljanina šta je sa lozom u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Videla sam u mnogim gradovima - u Vajmaru, Nirnbergu, Frankfurtu prave ekološka vina. I setim se te divne stare loze“, kaže Rakić Šefer.
© Tanjug / Vladimir ŠporčićIzložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ otvorena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
Izložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ otvorena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Izložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ otvorena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
Motivi na njenim slikama pak potiču iz detinjstva kada joj je deda davao da pije ledeno vino:
„Šta god da radim, vinograd mi se vraća. Zato što je vinograd i religija i tradicija, kultura, istorija, umetnost, hrana, medicina, poezija, zdravica. Loze su mnogo korišćene u svim oblastima života. Na poslednjoj tajnoj večeri Hristos je rekao da vino predstavlja njegovu krv u činu pričešća. Hrstos je vrhovni vinogradar i cela planeta je njegov vinograd. Kako se onda ne baviti grožđem na jedan hrišćanski način, u zemlji pravoslavlja. Moj pristup ovoj temi je hrišćanski. Grožđe možete gledati i sa filozofske, estetske, likovne strane“.
Sve što radi, Slobodanka Rakić Šefer radi u slavu Isusa Hrista:
„On mi je dao talenat, sve njemu dugujemo, ali sve što radimo moramo da radimo u korist i za spasenje drugih ljudi. Moje slike moraju da budu korisne i to je za mene vrhunska nagrada koju sam od života dobila. Ako je 3.500 mojih slika uredno evidentirano na svim kontinentima, nemam veću nagradu od toga“.
Beračice sa korpama grožđa, Sava Šumanović, 1942 - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
KULTURA
Slikao „Beračice“ kad su jahači apokalipse došli po njega: Film o Šumanoviću osvaja svetsku publiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala