- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Trenutak kada je rastrgnuta gvozdena zavesa posred Amerike: Hoće li Karlson tražiti azil u Rusiji

© AP Photo / Richard DrewTaker Karlson
Taker Karlson - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Ne, nije to, kao što zapadni mediji pišu, trenutak kada je Taker Karlson napravio intervju s Putinom, nego onaj kada je Zapad saznao da će se taj „strašni“ zločin, koji neki nazvaše i veleizdajom, dogoditi.
Tog trenutka konačno su pale maske. Demokratija, tolerancija, pravo da se kaže svoje mišljenje, pravo novinara da radi svoj posao… postali su samo zavesa, sada već prilično poderana, iza koje više ne može da se sakrije potpuno suprotna stvarnost.
Pa ipak, glavno je pitanje - kako se uopšte taj „intervju veka“ mogao dogoditi. Već u najavi, koju je gledalo gotovo sto miliona ljudi, američki novinar je objasnio da želi da čuje Putinove razloge za dešavanja u Ukrajini, zato što Amerikance drže u neznanju, što je zapravo, njegova novinarska dužnost..

Ledeni rat

Oni koji veruju da su i dalje gospodari sveta, nisu hteli da ga čuju. Oko tog i drugih pitanja koja smatraju važnim, podigli su moćni informacioni i propagandni zid. Vode, ne hladni, nego ledeni rat protiv Rusije, na Zapadu vlada totalna rusofobija. Dva puta ga je, kaže Karlson, Bela kuća sprečila da razgovara s Putinom. Postavlja se pitanje - zašto nije i treći put?
Odgovor je više nego očigledan. Amerika nije više ono što je nekad bila. Poslednjih godina su i golim okom vidljive duboke promene. Američki novinarski super star Taker Karlson i najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask umeli su to da iskoriste i zajedničkim snagama rastrgli gvozdenu zavesu koja se prostire, ne više u Evropi, nego posred Amerike. Taker je napravio intervju, a Mask mu je ustupio prostor na globalnoj platformi X.
Bilo je to i za njega veoma važno. On je kupio Tviter, koji se 2021. godine pred celim svetom obrukao blokirajući Trampov nalog, pretvorio ga u X i proslavio dajući platformu celom svetu za intervju Vladimira Putina. I još je dodao da bi eventualno kažnjavanje Karlsona bilo sramota za Ameriku.

Amerika na prvom mestu

Posle nekoliko decenija svetski priznatog konsenzusa o bipolarnom svetu nastalom u vreme hladnog rata, došao je period vladavine Amerike nad gotovo čitavom planetom, pri čemu je ona bila i glavni generator rusofobije. Globalizacija, masovne emigracije, mnogi „mali“ ratovi, diskreditovali su u celom svetu, ali i kod mnogih Amerikanaca, takav način mišljenja i otvorili vrata za političare kao što je Tramp čije je obećanje da se SAD neće baviti tuđim problemima, nego će se vratiti nekadašnjoj paroli „Amerika na prvom mestu“, veoma pozitivno odjeknulo u američkom narodu. Upravo u onom delu koji se može nazvati konzervativnim, koji se bori protiv svih novih „vrednosti“ posebno protiv radikalnog feminizma, transgendera, prava dece na promenu pola, anti-belog rasizma… Uz to - neće da troši novac na tuđe ratove, od kojih ima koristi samo deo političke i finansijske elite, a ne američki narod.
I kada je Taker Karlson putovao u Rusiju, on je znao da iza njega stoji upravo ta Amerika. Znao je da će ga oni drugi zbog toga osuditi, napadati, čak i pokušavati da ga uhapse optužujući ga za špijunažu. Ali je znao i da je to malo verovatno jer bi izazvalo ogroman odjek u svetu, pogotovu pred izbore. Tim pre što su za špijunažu ipak potrebni nekakvi dokazi.

Koristan idiot

Uspešan novinar, čiji rad cene i uvažavaju stotine miliona ljudi iz celog sveta, za Hilari Klinton, koja je svojevremeno imala ambiciju da se umili Kremlju donoseći spravicu, na kojoj treba pritiskom na dugme izazvati poboljšanje i „resetovanje“ odnosa Rusije i Amerike, on je samo Putinov „koristan idiot”. Za razliku od nje, koja je, naravno, beskorisna. Uzgred, na dugmetu koje je Hilari donela u Moskvu, umesto „poboljšanje“, pisalo je „pogoršanje“ odnosa. Očigledno je proradila podsvest. I zahvaljujući, između ostalog, i angažovanju dotične dame, predskazanje se obistinilo.
Ali da se vratimo intervjuu koji mnogi nazivaju intervjuom veka, i koji je bukvalno razjario jedan deo zapadne javnosti. Osim što je proglašen korisnim idiotom, Karlson je optužen za vezu sa Trampom, a njegov let u Moskvu za pokušaj prenošenja tajne Trampove poruke Putinu. Hilari je poentirala govoreći da mu ne treba dozvoliti da se vrati u Ameriku, nadajući se, valjda, da će on zatražiti azil u Rusiji, Džejk Salivan se uplašio da će intervju baciti senku na američku podršku Ukrajini, Džon Kirbi pozvao Amerikance da ne veruju Putinu.

Evropske sankcije

Evropska Unija, glavni američki vazal, razmišlja o podizanju svoje „demokratije“ na još viši nivo – uvođenjem sankcija Karlsonu..
Zgrožen je i čuveni Njujork tajms – Putin, zamislite, nije dozvolio Karlsonu da priča!
Tragikomično je izgledalo poređenje između dva predsednika, koje se prosto nametnulo svetu, a pre svega Amerikancima. Ruski predsednik pola sata priča hiljadugodišnju istoriju svoje zemlje, sa sve pominjanjem datuma, a predsednik Amerike, manje od trista godina stare države, ne samo da ne zna šta je juče bilo, nego se svakodnevno hvali da je upravo razgovarao sa mrtvima.
Gardijan uznemirenje EU objašnjava time što se može desiti da takav prodor kroz zapadni propagandni zid, može da koristi ruskom lideru.
I već koristi. Kendis Oven, novinar, politički analitičar, publicista konzervativnih stavova, izjavljuje: „Sve što su nam ranije govorili su laži. Da nisu, ne bi kažnjavali Takera koji navodi ljude da razmisle zašto nam se država raspada“.
Na društvenim mrežama koje su ovim intervjuom zadale poslednji udarac umirućim klasičnim medijima, uključujući i elektronske, pojavili su se brojni pozitivni stavovi, među kojima i onaj da su svi zapadni lideri „jadni i infantilni“ i da nema nijednog koji bi mogao dva sata da sedi i objašnjava svoje stavove.

Srpski Karlson

I neki naši mediji, koji su našli u tom intervjuu mnogo strašnih stvari, pokazali su se kao dostojni pratioci svojih zapadnih uzora - pozvali su jednog ruskog nazovi opozicionara koji, pošto nije uspeo da ubedi svoj naroda da „Putin laže“, sad pokušava da u to ubedi Srbe – sa istim rezultatom.
Čuj, naslednici! Zapravo su prethodnica. Prvi su se setili da napadnu novinare zato što rade svoj posao. I oni imaju svog Karlsona! Setimo se samo kako je prošao Milan Ćulibrk, tada glavni urednik NIN-a, nakon što je uradio intervju s Vučićem! I njemu su prebacivali što nije pitao ovo ili ono, što nije rečima pucao u srpskog predsednika, kao što i Karlsonu zameraju što nije pitao Putina – da li ste vi ubica!
Sve u svemu, američki novinar je obavio svoju novinarsku dužnost - pružio je priliku svom narodu da čuje i drugu stranu medalje. Preneo je glavnu Putinovu poruku celom svetu, ali i zapadnim liderima, i oni su je sasvim sigurno razumeli. A poruka glasi: Ne postoji nikakva mogućnost da Rusija bude pobeđena.
Neka ti „ludaci“ kako ih je nazvao Karlson, koji vladaju svetom, dobro razmisle šta im je činiti.
Cilj je postignut, u ovom trenutku intervju je videlo gotovo dve stotine miliona ljudi, i još se gleda, a što se Karlsona tiče – on se u Moskvi već sreo sa Snoudenom. Za svaki slučaj.
Intervju Takera Karlsona sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa prevodom na srpski jezik pogledajte u nastavku:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala