- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp: Ohrabrio bih Rusiju da napadne zemlje NATO-a koje ne plaćaju obaveze prema Alijansi

© AP Photo / Manuel Balce CenetaRepublikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi ohrabrio Rusiju da napadne zemlje NATO-a ako bi one odbile da ispunjavaju finansijske obaveze prema Alijansi, što je razbesnelo Belu kuću, piše „Gardijan“.
„Jedan od predsednika jedne velike zemlje pitao me je: Ako ne platimo, a napadne nas Rusija, da li ćete nas zaštititi?“, rekao je Tramp na mitingu u Južnoj Karolini, dodavši da oni nisu ispunili svoje finansijske obaveze.
Prema njegovim rečima, on im ne bi pomagao.
„Ne, ne bih vas zaštitio. Zapravo, ohrabrio bih ih (Rusiju) da rade šta god hoće. Morate da platite. Morate plaćati svoje račune“, istakao je Tramp.
Portparol Bele kuće Endrju Bejts osudio je ove komentare, nazvavši „ohrabrivanje napada“ užasnim i nepromišljenim.
„To bi ugrozilo američku nacionalnu bezbednost, globalnu stabilnost i našu unutrašnju ekonomiju“, rekao je Bejts, naglašavajući da je, zahvaljujući postupcima predsednika Džozefa Bajdena Alijansa važnija nego ikad.
Tramp je više puta izjavljivao da ne veruje u želju NATO-a da štiti SAD. On je kao predsednik izražavao nezadovoljstvo učinkom Alijanse i pretio da će se SAD povući iz nje ukoliko evropski partneri ne preuzmu veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost. Istovremeno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da SAD neće izaći iz ovog vojnog bloka, bez obzira na rezultate američkih izbora zakazanih za novembar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala