- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o intervjuu: Glavni zadatak uspešno ostvaren ─ Putina su i čuli i videli

© Foto : POOL/Tucker Carlson Network / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua američkom novinaru Takeru Karlsonu
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom intervjua američkom novinaru Takeru Karlsonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Istorijski deo intervjua predsednika Rusije Vladimira Putina američkom novinaru Takeru Karlsonu teško će biti shvaćen na Zapadu, ali i tamo ima stručnjaka koji će biti veoma zainteresovani, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
Prema njegovim rečima, fascikla sa kopijama pisama Bogdana Hmeljnickog Moskvi, koju je Putin dao Karlsonu tokom intervjua, pripremljena je na Putinov nalog.
„Bilo je očigledno da će Ukrajina visoko figurirati u ovom intervjuu. Predsednik se oslanja na veoma duboko poznavanje istorije. I svoj sud o istoriji formira upravo na osnovu primarnih izvora. Veoma često i mnogo radi sa arhivskim dokumentima“, objasnio je Peskov.
Prema njegovim rečima, Putinov istorijski pogled na svet „nije emocionalan, već je zasnovan na konkretnom poznavanju izvora“.
„I upravo te primarne izvore je izabrao da bi argumentovao ono što je nameravao da govori o Ukrajini“, rekao je Peskov.
Portparol je ocenio da će istorijski deo intervjua na Zapadu biti veoma teško shvatiti.
„Da, ovaj istorijski deo će se verovatno teško usvojiti na Zapadu, među zapadnim gledaocima i čitaocima. Ali postoji ogroman broj stručnjaka za našu zemlju, postoji ogroman broj istoričara i istoričara u Istočnoj Evropi koji će sigurno biti veoma zainteresovani, pa će i ovaj istorijski deo imati svoju publiku“, uveren je portparol.
On je dodao da Amerikanci tradicionalno malo znaju o stranim zemljama, pa je bilo važno da im se prenese Putinovo istorijsko viđenje.
Peskov je primetio i da se američki novinar Taker Karlson pripremio za intervju.
„Novinari tog nivoa ne idu na tako važne intervjue bez pripreme. Ali on je ogledalo američkog javnog mnjenja. Amerikanci su veoma veliki introverti, tradicionalno žive u svom svetu i malo ih zanima inostranstvo, što je čudno, i malo poznaju to inostranstvo. Zato je bilo veoma važno da se Putinova ideologija prenese običnim Amerikancima“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, Karlson je iskreno pokušao da shvati i dao je svojim slušaocima mogućnost da nastave sa ovim pokušajima.
On je naveo da je zapadna publika imala sreću da američki novinar nije postavljao previše oštra pitanja tokom intervjua – u odgovoru bi se čuo oštar prekor, koji se mnogima možda ne bi dopao.
„U prvim reakcijama Karlsona su optužili da nije postavio nijedno goruće pitanje. Reći ću da je zapadna publika verovatno imala sreće što Karlson nije previše zaoštrio stvari. Iako je sve teme izneo vrlo korektno, kako i dolikuje novinaru u razgovoru sa šefom države, posebno takve kakva je Rusija. Jer da je bilo vrlo oštrih formulacija, na njih bi bilo vrlo oštrih prekora prema njima, a to se mnogima možda ne bi dopalo“, objasnio je Peskov.
Peskov je primetio da i američki i britanski i evropski novinari već dve godine uporno traže intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da sa njima nije bilo smisla da se razgovara.
On je naglasio da se ne radi o tome da li im se sviđa ili ne sviđa ono što Rusija radi.
„Nema smisla davati intervjue, jer oni ne pokušavaju da daju uravnotežene informacije. U tom pogledu, Karlson, naravno, ima prednost“, ocenio je Peskov.
Razgovarajući sa američkim novinarom, Putin šalje poruku međunarodnoj publici – ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i u Evropi i svim drugim pravcima, ukazao je Peskov.
„Ne žele svi to da čuju“, rekao je portparol Kremlja.
Kako je naveo, Vašington jednostavno ne želi da pravi pogled na svet ruskog lidera postane dostupan običnim Amerikancima.

„Vidimo američke zvaničnike koji ovaj intervju nazivaju beskorisnim i savetuju da se ne čita... Ali ovog puta se to i dalje dešava. Ne može se ugušiti. Svet se promenio“, naglasio je Peskov.

Peskov je dodao i da rejtinzi intervjua obaraju sve rekorde.
„Cifre koje vidimo – prve brojke gledanosti – premašuju rejtinge najgledanijih emitera na svetu, znatno premašuju. Tako da je glavni zadatak da se Putin čuje i vidi – čini mi se da je uspešno ostvaren“, zaključio je portparol.
Putinov intervju Takeru Karlsonu objavljen je u noći 9. februara. Značajan deo dvočasovnog razgovora bio je posvećen ukrajinskom sukobu i odnosima Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-om i Zapadom uopšte. Sam novinar je ranije izjavio da je prošle godine već pokušao da obavi intervju sa ruskim liderom, ali je dobio zabranu od američkih vlasti.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala