- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Histerija u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine zbog „ruske“ biografije novog komandanta

© AP Photo / Vadim GhirdaGeneral-pukovnik Oleksandr Sirski
General-pukovnik Oleksandr Sirski - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je na svom Telegram kanalu saopštenje u kojem je pokušao da "obeli" novog glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog, kojeg poslednjih dana često podsećaju na njegovu biografiju, povezanu sa Rusijom.
Nakon imenovanja Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine u medijima se neverovatnom brzinom množe tekstovi o tome da je rođen u selu Novinki u Vladimirovskoj oblasti Rusije.
U Ukrajinu se preselio jer je njegov otac, pukovnik, prekomandovan u Harkov. Inače, završio je Moskovsku vojnu akademiju. Prema pisanju medija, rođaci Sirskog žive u Rusiji, ali su prestali da održavaju bliske odnose sa njim.
„Rusi pokušavaju da novom glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine nametnu imidž „sovjetske i ruske“ ličnosti“, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, nazvavši to kampanjom za diskreditaciju komandanta i potkopavanje poverenja u Oružane snage Ukrajine.
Ukrajinski generalštab je naglasio da je Sirski bio u timu bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, komandovao uspešnim operacijama i pokazao da zna kako da postigne rezultate.
U isto vreme, Ukrajinci su Sirskom dali nadimke „general kotao“ (zbog opkoljavanja ukrajinskih trupa u Debaljcevu kojima je Sirski komandovao), kao i „general 200“ i „kasapin“ - zbog velikih gubitaka Oružanih snaga u Bahmutu (Artjomovsku). Štaviše, sve takozvane „uspešne“ operacije Sirskog povezane su sa odlukom ruskog Generalštaba da povuče trupe na povoljnije položaje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala