- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropske elite već u panici: Specijalni tim pravi strategiju za slučaj povratka Trampa /video/

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Najnovija istraživanja u Sjedinjenim Državama pokazuju da Donald Tramp povećava vođstvo u odnosu na Džozefa Bajdena u trci za predsednika Amerike. U Evropskoj uniji, bar po pisanju medija, postoji neformalna grupa koja razrađuje strategiju šta im je činiti ako Tramp dođe na vlast, kaže novinar lista „Politika“ Nikola Trklja.
Evropljani su u strahu od republikanskog kandidata, jer im je već tražio veća izdvajanja za NATO, pošto Amerika ne može da bude njihov odbrambeni kišobran. Ukoliko bi Tramp sproveo svoje obećanje, Evropa bi ostala bez zaštite i u velikom problemu, jer nema svoju vojnu industriju, ne mogu da se brane, a faktički su počeli rat s Rusijom, podvlači naš sagovornik.
„Izvedeni su na čistinu, na primer, Velika Britanija ima problem što im dva od tri razarača stoje, jer nemaju dovoljan broj ljudi da popune mornaricu. Njihove novine zbijaju šale da ne bi izdržali sedam dana rata, jer su uništili ceo sistem odbrane, a ne samo vojnu industriju. Tramp je rekao da nije siguran da bi SAD branio bilo koji evropski saveznik, a u Evropi su to protumačili kao mogućnost da republikanski kandidat povuče svoje trupe iz NATO“, rekao je Trklja.
Evropa je napravila neformalnu grupu, jer je shvatila da je osakaćena, da nije razvijala vojnu, već privrednu industriju sedamdesetih godina prošlog veka uzdajući se u savez sa NATO.

Ukrajina osakaćena zemlja

Ukrajina je već sada, kaže naš sagovornik, dve godine nakon intervencije osakaćena zemlja, sa manjkom više od polovine stanovništva. Ukrajinski vojni vrh upozorava da više nema ljudske resurse, a Vrhovna rada, je između ostalog i zbog toga, usvojila zakon o mobilizaciji Ukrajinaca i van granica te zemlje.
„Zelenski je na početku tražio od zapada da mu samo šalje oružje, a da će on s Ukrajincima biti na braniku Evrope. Amerikanci su izračunali da su na Ukrajinu potrošili 500 milijardi dolara, a da na kraju od nje neće ostati ništa i da će Rusi da završe ono što su počeli. Dakle, ono što je na terenu usloviće odluke koje će se doneti. To dokazuju i činjenice da Amerikanci povlače nogu unazad, a svedoci smo da Ukrajina ne bi mogla ni dan da izdrži da nema zapadnu pomoć“, izjavio je Nikola Trklja.
Velike nade je Zapad, podseća naš sagovornik, polagao u ukrajinsku kontraofanzivu pa kada su u tamošnjoj javnosti isplivale slike njihovih uništenih „bredlija“ onda su shvatili da Rusi nisu neobučeni, pijani vojnici u patikama koje će lako pobediti već sila koja je u stanju da napravi tri puta više granata nego ceo Zapad zajedno. Zapadni izvori kažu da Rusija osim dominacije u artiljeriji ima i nadmoć u resursima i ljudstvu.

Rešenje sukoba je u Kongresu

Američki senat nije usvojio kompromisni predlog zakona o pomoći Ukrajini i zaštiti američke granice, jer nije prikupljen dovoljan broj glasova da bi prošao prvo proceduralno glasanje. Predlog zakona je predviđao da se za pomoć Ukrajini, za Izrael, kao i za regulisanje situacije na južnoj granici, izdvoji 118,3 milijardi dolara. Od te sume Ukrajini je bilo namenjeno 60 milijardi dolara. U međuvremenu, kaže Trklja, i Predstavnički dom gde republikanci imaju većinu naveli su da je „predlog mrtav i pre nego se rodio“.
„Veći problem za Zelenskog i Viktoriju Nuland koja je boravila u Kijevu je to što u dogledno vreme neće biti novca nego bilo šta drugo. Treba dodati da je Tramp tražio da republikanci do kraja kampanje ne glasaju za usvajanje tog paketa i da je to jedna od stavki u strategiji njegove izborne kampanje. Ukoliko se to desi i Zalužni i Zelenski mogu da smenjuju jadan drugog sto puta, stanje na terenu se neće promeniti, biće katastrofalno“, naglasio je naš sagovornik.
Pomoć Ukrajini koju je usvojila Evropska unija može da se koristi samo za krpljenje budžetskih rupa ali oružje mora da stigne iz Amerike, rekao je Trklja.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
SVET
Tramp: Amerika neće preživeti ako Bajden ponovo postane predsednik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala