- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši analitičar CIA: Smena Zalužnog znak poraza Ukrajine

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da smeni Valerija Zalužnog s dužnosti glavnog komandanta ukrajinske vojske govori o tome da Kijev gubi u sukobu protiv rusije, izjavio je bivši šef analitičkog odreda CIA zaduženog za Rusiju Džordž Bib za časopis „Njuzvik“.
„Smena glavnog komandanta armije tokom rata znak je neuspeha. Države tako postupaju kada gube“, rekao je Bib.
Bivši ekspert CIA za Rusiju je, takođe, naveo da smena Zalužnog predstavlja rizik da se u Ukrajini isprovocira politička kriza velikih razmera.
„Odluka Zelenskog je veoma rizična. Nijedan novi komandant, ni jedna vojna tranša vojne pomoći ne može da ukine tešku istinu – Ukrajina nema dovoljno ljudi, oružja i ekonomskih mogućnosti da izdrži rat do iscprljivanja protiv Rusije“, dodao je Bib.
On je zaključio da je Kijevu potrebna pomoć SAD da bi sprečio svoju potpunu propast.
Zelenski je 8. februara objavio da je imenovao Aleksandra Sirskog za glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, umesto Zalužnog. Sirski je pre toga komandovao ukrajinskim kopnenim snagama.
Niz ukrajinskih i zapadnih medija je još prošle jeseni pisao o mogućem sukobu Zelenskog i Zalužnog. „Vašington post“ je pisao o tome da bi Zalužni, koji je veoma popularan u narodu, mogao da predstavlja opasnost za Zelenskog ukoliko odluči da počne političku karijeru.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala