- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin: Imamo pet godina da se pripremimo za spoljni napad

© AP Photo / Michael SohnVojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
Pratite nas
Generalni inspektor Oružanih snaga Nemačke Karsten Brojer smatra da nemačka vojska ima pet godina da se pripremi za eventualni spoljni napad.
„Borbena sposobnost je proces koji nameravamo da prođemo, ali nemamo beskonačno vreme za to. Za nas to znači pet do osam godina priprema“, rekao je Brojer za list „Welt am Sonntag“.
Govoreći o navodnoj vojnoj opasnosti koja dolazi iz Rusije, Brojer je rekao da takav napad jeste moguć, ali da to ne mora da znači da će se dogoditi.
„A pošto sam ja vojnik, onda kažem: za pet godina moramo biti spremni za rat“, smatra generalni inspektor Bundesvera.
Prema njegovim rečima, Nemačka treba da bude spremna da se zaštiti tako da rizik za protivnika bude toliko veliki da on odustane od napada.
„To je faktor obuzdavanja. Za mene je specijalni fond (za modernizaciju Bundesvera u razmeri od 100 milijardi evra) pokazatelj da je to postala realnost u politici“, rekao je Brojer.
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je 19. januara da vojni eksperti u Nemačkoj smatraju da je opasnost od napada Rusije na zemlje Zapada sada malo verovatna i da se tako nešto može dogoditi najranije za pet do osam godina.
Nemački mediji su ranije u više navrata pisali o nedostacima materijalno-tehničke baze Bundesvera. Pružanje vojne pomoći Ukrajini dodatno je povećalo probleme s opremanjem Oružanih snaga Nemačke.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala