- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Posledice izraelskih udara na Rafu u Pojasu Gaze. - Sputnik Srbija

UŽIVO Žestoki izraelski udari na Rafu, gađani položaji Hezbolaha na jugu Libana

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 127. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Kan Junisu, kao i u centralnim i severnim delovima Pojasa Gaze. Žestoki izraelski udari na Rafu. Izrael gađao predgrađa Damaska, saopštila je sirijska vojska. Izraelska vojska gađala položaje Hezbolaha na jugu Libana.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je u petak vojsci da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući i grad Rafu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:14 10.02.2024
21:08 10.02.2024
21:05 10.02.2024
SAD odbile napad dronovima na njihovu bazu na istoku Sirije
Protivvazdušni sistemi koalicije predvođene SAD na istoku Sirije zaustavili su danas šest napada dronom, koji su ciljali njihovu bazu kod naftnog polja Konoko, rekao je bezbednosni izvor za Rojters, ne precizirajući da li je bilo žrtava. Koalicione trupe i kurdske Sirijske demokratske snage, koje se, prema navodima britanske novinske agencije, zajedno bore protiv preostalih boraca terorističke Islamske države, suočili su se sa sve većim napadima proiranskih grupa u Siriji i Iraku, otkako je Hamas izvršio napad na jug Izraela 7. oktobra, a Izrael uzvratio napadom na Pojas Gaze.
Šef SDF, general Mazlum Abdi, rekao je prošle nedelje da bi SAD trebalo da pošalju dodatne protivvazdušne sisteme u Siriju kako bi zaštitili svoje baze, nakon što je šest boraca SDF ubijeno u jednom napadu dronom. U nedavnom napadu dronom na američku bazu ubijena su tri američka vojnika u Jordanu, a odgovornost je preuzeo Islamski otpor iz Iraka.
21:01 10.02.2024
IDF: Novi dokaz - Hamas imao komandni tunel ispod sedišta UNRVA u Gazi
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su otkrile mrežu tunela dugu stotine metara koja se delimično proteže ispod sedišta Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama u Gazi, nazivajući to novim dokazom Hamasove eksploatacije glavne humanitarne agencije za Palestince.
Vojni inženjeri vodili su novinare stranih novinskih kuća kroz prolaze u trenutku kada je u UNRVA pokrenuta interna istraga, a niz zemalja donatora zamrzli su finansiranje zbog navoda Izraela prošlog meseca da su pojedini članovi osoblja UNRVA radili kao operativci Hamasa, prenosi Rojters, ne navodeći kada su vojni inženjeri vodili novinare u obilazak.
Novinari pod strogom pratnjom ušli su u okno pored škole na periferiji baze UN, spuštajući se u tunel obložen betonom. Dvadeset minuta hoda kroz zagušljiv, uski i povremeno krivudavi prolaz dovelo ih je ispod štaba UNRVA, rekao je vojni potpukovnik koji je vodio obilazak.
Tunel, za koji je vojska rekla da je dug 700 metara i dubok 18 metara, povremeno se račvao, otkrivajući bočne prostorije, piše Rojters. Tu je bio kancelarijski prostor, sa čeličnim sefovima koji su bili otvoreni i ispražnjeni. Tu je bio popločan toalet. Jedna velika komora bila je prepuna kompjuterskih servera, druga industrijskih baterija.
„Sve se vodi odavde. Odavde se napaja sva energija za tunele. Ovo je jedna od centralnih komandi obaveštajnih službi. Ovo mesto je jedna od obaveštajnih jedinica Hamasa, odakle su komandovali najvećim delom borbe", rekao je izraelski vojni zvaničnik koji se predstavio imenom Ido. On je dodao da se Hamas evakuisao suočen sa izraelskim napredovanjem, preventivno presecajući komunikacione kablove. "Znamo da oni (Hamas) imaju ljude koji rade u UNRVA. Želimo da svaka međunarodna organizacija radi u Gazi. To nije problem. Naš problem je Hamas", rekao je Ido novinarima.
16:55 10.02.2024
Egipat upozorio Izrael zbog mogućeg napada na Rafu
Egipat je ponovo upozorio Izrael da bi svako masovno raseljavanje Palestinaca na teritoriju Sinaja dovelo u opasnost višedecenijski mirovni sporazum i bliske bezbednosne veze dve zemlje.
"Postoji ograničen prostor i veliki rizik da Rafa bude napadnuta zbog sve većeg broja Palestinaca tamo", rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri tokom brifinga za novinare, upozoravajući da će eskalacija imati "strašne posledice". Američki Vol strit džornal u petak je objavio da kada je Izrael obavestio Egipat o proširenju kopnene operacije na Rafu, egipatski zvaničnici su ih ponovo upozorili da će, ako bilo koji građanin Gaze bude potisnut na Sinajsko poluostrvo, "decenijski mirovni sporazum između dve zemlje biti suspendovan".
14:34 10.02.2024
Najmanje 28.064 Palestinca poginula su u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
U istom periodu u izraelskim udarima povređeno je 67.611 osoba.
U protekla 24 sata, izraelske snage ubile su najmanje 117 Palestinaca i ranile 152 osobe u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.
13:41 10.02.2024
Borelj: Izraelska ofanziva u Rafi bi imala katastrofalne posledice
Izraelski planovi za vojnu ofanzivu na Rafu u Pojasu Gaze su alarmantni, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.
Takva operacija bi imala katastrofalne posledice, pogoršavajući ionako strašnu humanitarnu situaciju, naveo je Borelj.
On je na društvenoj mreži X ponovio da se 1,4 miliona Palestinaca trenutno nalazi u Rafi bez bezbednog mesta na koje bi mogli da se sklone.
13:38 10.02.2024
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu navodno veruje da Izrael, imajući u vidu međunarodni pritisak, ima samo mesec dana da završi predstojeću operaciju u gradu Rafi, koja ima za cilj razbijanje preostalih operativnih bataljona Hamasa u Gazi, pišu izraelski mediji.
Netanijahu je, kako prenosi „Tajsm of Izrael“pozivajući se na informacije „Kanala 12“, nedavno izraelskom ratnom kabinetu rekao da će operacija u Rafi, gde se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, morati da se završi pre Ramazana, koji počinje oko 10. marta.
Na sednici ratnog kabineta na kojoj se diskutovalo o predstojećoj operaciji izraelskih snaga u Rafi, kako se navodi, načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je prethodno izvestio Netanijahua da su njegove snage spremne da deluju u Rafi, ali da je, kako je istakao, neophodno da vlada prvo reši sudbinu raseljenih stanovnika Gaze koji se tamo nalaze.
13:22 10.02.2024
Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na izuzetno opasne posledice napada Izraela na grad Rafu, poslednje utočište stotina hiljada Palestinaca koji su tamo prisilno raseljeni.
13:21 10.02.2024
Hamas je upozorio da bi napad izraelske vojske na Rafu, grad na krajnjem jugu Pojasa Gaze, mogao da dovede do desetine hiljada mrtvih i povređenih.
Svaka vojna akcija bi, kako su poručili, imala katastrofalne posledice.
Hamas ističe da će „američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju“ smatrati odgovornima ako se to dogodi.
12:35 10.02.2024
Mediji: Izraelska vojska upotrebila vojnu opremu sa veštačkom inteligencijom
Izraelska vojska upotrebila je prvi put u borbama u Gazi vojnu opremu sa veštačkom inteligencijom.
Kako prenosi „Al Džazira“, reč je o optičkom nišanu koji koristi veštačku inteligenciju, a koji je napravio izraelski startap „Smart Shooter“. Taj nišan se pričvršćuje na oružje poput pušaka i mitraljeza.
„To pomaže našim vojnicima da presretnu bespilotne letelice jer ih Hamas mnogo koristi“, izjavio je za AFP neimenovani vojni zvaničnik.
11:45 10.02.2024
Izrael gađao položaje Hezbola na jugu Libana
Izraelska vojska je saopštila da je gađala položaje na jugu Libana.
Kako se navodi, gađana je zgrada koju koriste borci Hezbolaha, kao i osmatračnica tog libanskog pokreta.
08:42 10.02.2024
Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je izraelska vojska pogodila stambenu zgradu zapadno od glavnog grada Sirije Damaska.
„Žestoke eksplozije mogle su se čuti u području Dimasa u pokrajini Damask u subotu rano ujutro“, navela je Sirijska opservatorija, sa sedištem u Britaniji.
08:40 10.02.2024
Hamas je saopštio da je u izraelskim udarima tokom noći na Pojas Gaze poginulo 110 osoba, među kojima 25 u Rafi.
08:22 10.02.2024
Žestoki sukobi u Kan Junisu i drugim delovima Pojasa Gaze
Izraelska vojska saopštila je da su u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, nastavljeni žestoki sukobi. Borbe se vode i u centralnim i severnim delovima enklave.
Kako se navodi, izraelske vazduhoplovne snage izvele su udare na više meta Hamasa širom Pojasa Gaze.
07:27 10.02.2024
Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je izraelske rakete lansirane na selo u blizini prestonice Damaska, saopštila je sirijska vojska, navodeći da je to bio drugi raketni napad za manje od 24 sata.
U saopštenju se navodi da su raketni udari izvedeni iz pravca Golanske visoravni, kao i da je pričinjena manja materijalna šteta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala