- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu u inspekciji: Rusija povećava proizvodnju dronova i visoko precizne municije

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa u Udmurtiji i proverio kako teče proizvodnja izviđačkih i udarnih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„U preduzećima koncerna 'Kalašnjikov', Šojgu je izvršio inspekciju rada linija za proizvodnju bespilotnih letelica koje se isporučuju Oružanim snagama Rusije u okviru državnog odbrambenog naloga“, navodi se u saopštenju pres-službe.
Šojgu je održao sastanak sa rukovodiocima preduzeća odbrambene industrije i predstavnicima vojne uprave. Kako je rekao, većina zadataka koji su postavljeni preduzećima pre godinu dana, već je rešena.
„Kapaciteti kojima raspolažemo omogućavaju nam da rešavamo većinu zadataka sa kojima se danas suočavamo. Imam u vidu i borbu protiv FPV dronova i elektronsko ratovanje na taktičkom nivou i korišćenje veštačke inteligencije“, kazao je Šojgu.
Od 2022. godine koncern „Kalašnjikov“ otvorio je nove pogone, što je omogućilo da se poveća proizvodnja dronova za 60 odsto. Takođe će se udvostručiti i proizvodnja visoko preciznog oružja, uključujući vođene avionske rakete „vihor-1“, vođene artiljerijske granate „kitolov-2“ i protivvazduhoplovne vođene rakete „strela“.
Pored toga, Šojguu su pokazali i nove kompozitne materijale koji značajno povećavaju otpornost dronova, kao i novi ruski dron-kamikazu koji je napravljen po šemi „leteće krilo“.
Šojgu je posetio i vodeću jedinicu grupe kompanija „Zala aero“ čiji se dronovi-kamikaze „lancet“ aktivnost koriste u zoni specijalne vojne operacije. Ministru su predstavljeni novi modeli izviđačkih i udarnih dronova koji su dorađeni na osnovu iskustva tokom borbene upotrebe, a podnet je izveštaj o najnovijim modelima koji su zasnovani na algoritmima analize i obrade podataka u realnom vremenu, naprednim istraživanjima u oblasti prenosa podataka i navigacionih sistema. To će omogućiti da se svi borbeni dronove objedine u jedan sistem i da se objekti protivnika gađaju u automatskom režimu.
U preduzeću „Bespilotni sistemi“, ministar je upoznat sa razvojem dronova različitih tipova, kao i sa programom obuke i usavršavanja, zahvaljujući kojem vojnici mogu u najkraćem roku da efikasno koriste dronove u borbama.
Šojgu je na kraju postavio zadatak preduzećima da povećaju tempo, količinu i kvalitet proizvodnje povećanjem automatizacije proizvodnih pogona.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala