- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Raspada se tektonska ploča ispod Tihog okeana

© Foto : Youtube/EVNautilus/PrintscreenStenovita formacija na dnu Tihog okeana nalik na put od žute cigle
Stenovita formacija na dnu Tihog okeana nalik na put od žute cigle - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Mada se smatra da Zemljina kora ostaje kruta u svom jezgru, nedavna studija koja se usredsredila na četiri visoravni u zapadnom Tihom okeanu sugeriše da ta prostrana područja nisu čvrste ploče, već ranjiva područja na koja utiču udaljene sile blizu ruba pacifičke ploče.
Rasel Pysklivec, geofizičar sa Univerziteta u Torontu i koautor navedene studije, naglašava razvojnu prirodu tektonike ploča. Teorija nije uklesana u kamenu i još uvek pronalazimo nove stvari, napominje on.
Erkan Gun, naučnik i prvi autor studije koja je objavljena u časopisu „Geofizikl risrč leters“ naglašava iznenađujuće otkriće da su slične geološke deformacije opažene u unutrašnjosti kontinentalnih ploča, takođe događaju i u okeanskim tektonskim pločama.
Decenije naučne reevaluacije morskog dna, koju je pedesetih godina pokrenula okeanski kartograf Meri Tarp, pokazala su da okeanski bazeni nisu ravne površine. Njeno sonarno mapiranje otkrilo je rovove i masivne planine, posebno Srednjo-atlantski greben, dovodeći u pitanje prethodne pretpostavke.
Suprotno uverenju da unutrašnjost okeanskih ploča ostaje kruta, nova studija istražuje četiri visoravni odbacujući ideju da se takva područja ne deformišu. Iako su te visoravni smeštene daleko od granica ploča, istraživanje sugeriše da su izložene silama kidanja na rubu pacifičke ploče, gde dolazi do subdukcije.

Nedostaci novog istraživanja

Studija identifikuje pukotine i razdelne linije koje idu paralelno s najbližim rovom, što ukazuje na kidanje tih platoa. Modeliranje dinamike tektonskih ploča za hipotetske visoravni koje se nalaze 750 do 1500 kilometara od najbliže zone subdukcije dodatno podupire rezultate, otkrivajući da visoravni postaju tanje i rastegnute tokom miliona godina.
Gun ipak priznaje ograničen opseg njihove analize i izražava nadu da će njihova studija podstaći dalja istraživanja i napore u prikupljanju podataka, prenosi „Sajens alert“.
„Slanje istraživačkih brodova za prikupljanje podataka veliki je napor, pa se zapravo nadamo da će naš rad privući pažnju na platoe i da će se prikupiti više podataka“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala