- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Molitva u slavu loze, grožđa i vina | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo kako je vinograd postao celoživotni slikarski motiv, kao i kakve tajne kriju svetski filmski festivali
Kako su davne uspomene iz dedinog vinograda postale prepoznatljiv njen zaštitni znak, kako se slikaju mirisi tamjanike i zrelih zrna, zašto je slikanje koje je uvek u slavu Hrista zapravo molitva– pitamo Slobodanku Rakić Šefer, slikarku koja sa uspehom već pola veka istrajava u njenom vizuelno prepoznatljivom slavljenju života, a povodom nove izložbe „U vinogradu Svetog Tifuna“ otvorene u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
Šta se desi kada kredencu ispadne zub a flomasteri išaraju celu kuću – saznajemo od pesnikinje Dragane Mladenović, autorke knjige „Kad stvari poljude“ nedavno ovančane nagradom „Dušan Radović”.
Kako savladati svet slika u vremenu u kome se održava oko 3.000 aktivnih filmskih festivala, da li je i koliko sedma umetnost imuna na politiku, ima li razlike između filmske smotre u Kanu i Berlinu, i one organizovane u Sibiru – neka su od pitanja za Nenada Dukića, filmskog kritičara koji je iskustvo stečeno na više od 170 stranih i 100 domaćih festivala sabrao i objavio u knjizi „Filmski festivali“.
Da li je pozorišna predstava“Ljudi bez grobova“ iako proistekla iz njegovog romana zapravo novo delo, kakav je doživljaj gledati svoje književne junake na sceni – za Sputnjik otkriva nagrađivani novopazarski pesnik, dramski pisac i romanopisac Enes Halilović.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Molitva u slavu loze, grožđa i vina | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala