- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mračne prognoze sa Zapada: Nemačka uskoro gubi status supersile

© Markus SchreiberFlagi na zdanii Bundestaga v Berline, Germaniя
Flagi na zdanii Bundestaga v Berline, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Nemačka će uskoro izgubiti status industrijske supersile, a do toga su dovele konkurencija SAD, pad interesovanja Kine za nemačku robu i energetska kriza usled prekida isporuka ruskog gasa, piše agencija „Blumberg“.
Kako se navodi, „temelji industrijske mašinerije Nemačke srušili su se kao domine“ zbog težnji SAD da se takmiče sa svojim transatlantskim saveznicima i sve manjeg interesovanja Kine za nemačku robu.
Autor članka je siguran da je „konačan udarac za neke proizvođače teške industrije bio prestanak isporuka ogromnih obima jeftinog ruskog gasa“.
Još jedan razlog za pad, prema pisanju agencije, može se smatrati „politička paraliza koja je zahvatila Berlin“, uključujući nedostatak ulaganja u različite sektore i starenje radne snage. Najstarije fabrike i preduzeća u zemlji se zatvaraju, a sve to pogoršava položaj Berlina, ističe se u tekstu.
Prema tome, autor članka ocenjuje da su „dani Nemačke kao industrijske velesile verovatno odbrojani“. Takođe se navodi da industrijska proizvodnja „najveće evropske ekonomije beleži trend pada od 2017. godine, a taj pad se ubrzava kako opada konkurentnost“.
„Iskreno govoreći, nema mnogo nade. Nisam siguran da možemo da zaustavimo tu tendenciju“, rekao je generalni direktor kompanije koja isporučuje proizvodnu opremu „GEA Grup AG“ Stefan Klebert.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao da se današnje nemačko rukovodstvo ne rukovodi svojim nacionalnim interesima, nego interesima kolektivnog Zapada.
Pogledajte još:
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
RUSIJA
Šolcov drzak komentar na intervju Putina naišao na osudu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala