- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Đorđa Meloni na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Titovih partizana

© Sputnik / Lola ĐorđevićĐorđa Meloni
Đorđa Meloni  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Italijanska premijerka Đorđa Meloni stigla je u Trst na ceremoniju Dana sećanja na žrtve fojbi, serije masovnih ubistava koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i na slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svetskog rata.
Đorđa Meloni je u Trst stigla u pratnji potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija. Prisutni su, između ostalih, bili ministar kulture Đenaro Sanđulijano, ministar za odnose sa parlamentom Luka Ćirijani i ministar sporta i omladine Andrea Abodi, navodi Ansa.
„Ovde smo da još jednom u ime institucija ove Republike zatražimo oproštaj za ćutanje koje je decenijama obavijalo dešavanja na našoj istočnoj granici i da se poklonimo svima onima iz Istre, Julijske krajine i Dalmacije koji su, kako bi ostali Italijani, rešili da napuste sve, domove, imovinu, zemlju da bi ostali sa jedinom stvari koje Titovi komunisti nisu mogli da im oduzmu, a to njihov identitet“, rekla je Melonijeva.
Gradonačelnik Trsta Roberto Dipijaca dodao je da pojedini poslanici levice i levog centra „i dalje smatraju neprimerenim da se Titu oduzmu počasti“, podsetivši da je fojba italijanska tragedija.
Dan sećanja na žrtve fojbi ustanovljen je 2004. godine, državnim zakonom, kako bi se „očuvalo i obnovilo sećanje na tragediju Italijana i svih žrtava fojbe, na egzodus Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz svojih krajeva nakon Drugog svetskog rata i najsloženije priče o istočnoj granici“, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala