Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadni saveznici Prištine dobili ozbiljnu opomenu – da otvore četvore oči

© AP Photo / Ted ShaffreyZastava UN
Zastava UN - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji nije samo potvrda da je to deo Srbije, već je i opomena zapadnim saveznicima Prištine da dobro pripaze na buduće poteze Aljbina Kurtija.
Ovo je utisak bivšeg diplomate Zorana Milivojevića posle vanredne sednici SB UN o stanju na Kosovu koja je održana na zahtev Srbije.

Ogoljena istina o životu Srba na KiM

Milivojević je, sumirajući aspekte sednice na kojoj je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaključio da je sednica imala i više odjeka nego što smo mislili.
„Ovo je prva hitna sednica na naš zahtev i po pravilima UN i i Rezoluciji 12 44. To potvrđuje da je Kosovo i Metohija i dalje u nadležnosti UN i deo Srbije, a da je Rezolucija 12 44 na snazi i obavezujuća,“ kaže Milivojević.
Drugi aspekt koji je ključan jeste, kako kaže, da je sednica održana na osnovu argumenta i činjenica koje je izložila Srbija o tome da je povređen mir i bezbednost na terenu. Kao i ocene koje je Srbija sa terena dala i koje su dobile samo potvrdu.
„To niko nije osporio i doveo u pitanje. Dakle, akcije Prištine dovele su do eskalacije na koja ugrožava mir i bezbednost. Neko je to eksplicitno govorio, a niko to nije osporio, uključujući čak i sponzore kosovske nezavisnosti. To je po meni ključno i važno. Takođe je važno i to što je i šefica Unmika govorila prva i potvrdila da je najnovija akcija oko ukidanja dinara dodatno dovela do nestabilnosti,“ napominje naš sagovornik.

Na potezu Zapad i UN

Predsednik Vučić je, napominje Milivojević, u svom govoru otvorio i temu povrede normi međunarodnog krivičnog prava.
„To je novina i nije bilo osporavanja niti je bilo argumenta ni za ni protiv. Konstatovano je da mere koje preduzima Priština štete srpskom narodu na KiM. Utvrđeno je da postoje povrede normi i standarda međunarodnog krivičnog prava što se podvodi pod – zločin protiv čovečnosti“, ističe Milivojević.
Ovo samo, kaže sagovornik Sputnjika, daje mogućnost zaključka da ako bi se ovakva politika Prištine nastavila i produžio represivni nastup prema srpskoj zajednici, o svemu bi se i ubuduće moglo razgovarati.
„Što se tiče nastupa pojedinih država sa izuzetkom Velike Britanije, koja je bila najviše uz Prištinu, sva istupanja su bila na liniji očekivanog. Ali trebalo bi imati u vidu da je zapadnim činiocima koji su priznali Kosovo, ukidanja dinara na KiM legalno i legitimno samo ne u ovom momentu“, ocena je Milivojevića.

Benefit od sednice

Benefit koji je ova sednica donela, po rečima sagovornika Sputnjika tek će se videti i to po tome što će onim državama koje su uz nas dati mogućnost da ubuduće kao deo SB UN reaguju i same na dešavanja na KiM.
„Pozicija onih država koje nisu priznale KiM, a među kojima su i Rusija i Kina i ostale države, faktički je reafirmisana. Srpski argumenti su doživeli promociju i na globalnom planu i sada je svima jasno da problem postoji na KiM i to u ponašanju prištinskih privremenih vlasti ali i u nesprečavanju tog ponašanja koji dovodi do ugrožavanja srpskog naroda i njegovog opstanka“, kaže Milivojević.
Po njegovim rečima, Zapad će sada morati da se mnogo više pozabavi ponašanjem i odlukama Prištine ali i obavezama koje je Priština preuzela poput formiranja ZSO.
S druge strane, zaključuje Milivojević, ova sednica je dala pravo članicama Ujedinjenih nacija posebno SB UN da se samostalno, bez zahteva Srbije, sada umešaju kada vide da se na KiM krši elementarno ljudsko pravo Srbima.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da je održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji zračak nade i da pitanje južne srpske pokrajine mora da se vrati pod okrilje odlučivanja tog tela svetske organizacije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
SRBIJA
Vučić iz Njujorka uputio poruku Srbima, dan posle sednice SB UN
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala