- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Sablja” od 24. februara na RTS-u: Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/This and That ProductionsDragan Mićanović kao Zoran Đinđić u seriji "Sablja"
Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić u seriji Sablja - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Serija „Sablja“, politički triler od osam epizoda koji se bavi ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, od 24. februara emitovaće se vikendom na Radio- televiziji Srbije.
Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, kreatori serije Vladimir Tagić i Goran Stanković, dvojac poznat po seriji „Jutro će promeniti sve“, potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.
Dragan Mićanović igra premijera Zorana Đinđića, Milica Gojković novinarku Danicu Mandić, Ljubomir Bandović policajca Borisa Rakića, a Lazar Tasić Uroša Ristića-Malog.
Feđa Štukan tumači policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine (Gojković) majke maestralno je odigrala Jasna Đuričić.
Kada je o likovima i predstavljenim događajima reč, autori ističu da je u pitanju „dramska interpretacija stvarnih događaja - plod mašte i kreativne slobode“:
„Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu“.
Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije, kako navode iz RTS-a, zasnovani su na stvarnim ličnostima:
„Svakako će biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rublikama od politike do crne hronike“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/This and That ProductionsDragan Mićanović kao Zoran Đinđić i Sergej Trifunović kao Legija
Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić i Sergej Trifunović kao Legija - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić i Sergej Trifunović kao Legija
Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.
U priči o ubistvu premijera i akciji „Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića -Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić)...
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/This and That ProductionsJunaci serije su zasnovani na stvarnim ličnostima
Junaci serije su zasnovani na stvarnim ličnostima - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Junaci serije su zasnovani na stvarnim ličnostima
Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz Srbije i inostranstva - Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva.
Scenaristi su Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije potpisuju RTS i „This and That Productions“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala