- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ministarstvo kulture: Muzej automobila biće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike

© Sputnik / Lola ĐorđevićU sadašnjoj kolekciji mercedesa koji su pripadali Titu, sačuvani su blindirani, kabriolet i tri standardne verzije automobila tipa 600 sa šestoro vrata
U sadašnjoj kolekciji mercedesa koji su pripadali Titu, sačuvani su blindirani, kabriolet i tri standardne verzije automobila tipa 600 sa šestoro vrata - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Muzej automobila postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Ovo je dogovoreno na sastanku potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković sa direktorom Muzeja automobila Beograd Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem.
U cilju realizacije ovog dogovora, sledeće sedmice Ministarstvo kulture, Muzej automobila i Muzej nauke i tehnike potpisaće sporazum.
Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike u bliskoj saradnji radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku, stoji u saopštenju.
Kako je želja direktora Muzeja i članova porodice Petković da Muzej bude u nadležnosti Republike Srbije, Ministarstvo kulture predložiće Vladi Srbije nakon potpisivanja ugovora takvu odluku.
„Ministarstvo kulture sa dva muzeja ulaže napore u cilju pronalaženja rešenja za trajni izlagački prostor za očuvanje i izlaganje očima javnosti ove vredne i značajne zbirke. Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdaće i rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro“, navedeno je u saopštenju.
Muzej automobila nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića koji je preminuo 2021. godine, morao je da se iseli svoju vrednu zbirku klasičnih i retkih vozila iz zgrade u Ulici Majke Jevrosime, u centru Beograda, jer je ona na osnovu Zakona o restituciji vraćena vlasnicima.
Zgrada u kojoj je smešten muzej je u procesu restitucije vraćena potomcima prethodnih vlasnika - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
DRUŠTVO
Vlada preuzima osnivačka prava nad Muzejom automobila, učiniće sve da nastavi da radi
Muzej je smešten u zgradi u centru grada koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
DRUŠTVO
Vredni eksponati idu u privatne garaže: Iseljavanje Muzeja automobila u Beogradu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala