- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Lekarska komora apelovala na roditelje da vakcinišu decu obaveznim vakcinama

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMedicinski tehničar priprema špric sa vakcinom
Medicinski tehničar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Lekarska komora Srbije apelovala je danas na roditelje da vakcinišu decu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije i da prate savete izabranog pedijatra.
„Suočeni sa činjenicom alarmantno rastućeg broja obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne i opasne bolesti za koju postoji vakcina i deo je obavezne vakcinacije, kao i sa činjenicom da postoji opasnost od izbijanja epidemije morbila, želimo da građanima pošaljemo jasnu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti. Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života“, navodi se u saopštenju Lekarske komore, prenosi Tanjug.
Plasiranje neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije širi, kako dodaju, neopravdan strah kod roditelja, što dovodi do odbijanja ili odlaganja vakcinacije i do pada broja vakcinisane dece u Republici Srbiji ispod nivoa potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta.

„Kolektivni imunitet je jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja ne mogu da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od odgovornosti celog društva“, dodaje se u saopštenju.

Iz Komore podsećaju da su, na njihovu inicijativu, u jeku širenja neproverenih informacija o štetnosti vakcinacije MMR vakcinom, predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali 30. januara 2018. godine zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji.
Institut Torlak - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
DRUŠTVO
Registrovan prvi slučaj malih boginja u Srbiji u ovoj godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala