- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši holandski premijer i njegova supruga eutanazirani u 94. godini

Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Demohršćanski premijer Holandije od 1977. do 1982. godine Drajs van Agt umro je uz pomoć eutanazije, zajedno sa suprugom u 94. godini života
Organizacija za ljudska prava „Rajts forum“, koju je osnovao bivši premijer, dodala je da je par umro u ponedeljak i da će biti sahranjeni na privatnoj ceremoniji u istočnom gradu Najmegen.
Oboje su neko vreme bili krhkog zdravlja, a Van Agt je 2019. doživeo izliv krvi u mozak i nikada se nije u potpunosti oporavio.
Demohršćanin, koji je postajao sve progresivniji nakon što je napustio politiku, 2017. godine izašao iz svoje stranke zbog nesuglasica o Izraelu i Palestini.
Nakon posete Izraelu 1999, postao je sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu.
Iskustvo sa tog putovanja Van Agt je nazvao „preobraćenjem“, navodi AP.
„Svojim jedinstvenim jezikom, jasnim uverenjima i upečatljivom prezentacijom, Van Agt dao je boju i sadržaj holandskoj politici u vreme polarizacije i stranačke obnove“, poručio je holandski premijer Mark Rute.
Holandska kraljevska porodica u saopštenju je pohvalila bivšeg premijera zato što je, kako su naveli, preuzeo odgovornost u turbulentnim vremenima i dodala da je bio inspiracija mnogima.
Snimak pluća - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
DRUŠTVO
Oboren Ginisov rekord za preživelog sa doniranim srcem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala