- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bild: Deda Analene Berbok bio ubeđeni nacista

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Deda nemačke ministarke Analene Berbok tokom Drugog svetskog rata služio je u Vermahtu i bio ubeđeni nacista, a 1944. je kao nagradu dobio krst za vojne zasluge, piše nemački Bild.
List navodi da je Berbok bio zaposlen kao inženjer u jedinici za popravku protivavionskih topova, a u njegovom vojnom dosijeu navodi se da pukovnik Valdemar Berbok nije bio samo oficir, već vatreni pristalica nacionalsocijalizma.
Šefica nemačkog ministarstva spoljnih poslova, međutim, uverava da o tome ništa nije znala kada je u govorima pominjala svog dedu.
Analena Barbok, koja voli da govori o svom dedi Valdemaru na komemorativnim događajima, sada je prinuđena da se zapita šta nemački ministar spoljnih poslova treba da zna o svojim rođacima i Drugom svetskom ratu.
U tekstu se doslovno navodi da je Valdemar bio „bezuslovni nacionalsocijalista“, pročitao je Hitlerovu knjigu „Majn Kampf“ i „potpuno podržavao nacionalsocijalizam“.
Oficir Berbok 1944. godine je odlikovan Krstom sa mačevima za vojne zasluge.
Bild primećuje da se otac Analene Berbok decenijama svađao sa ocem Valdemarom - jer stariji nije hteo da kaže dečaku ništa o sebi i o ratu. Kao i milioni drugih koji su se vratili iz rata, ćutao je.
Tek kada je izložba Vermahta proputovala Nemačku krajem ‘90-ih, deda Valdemar je rekao da je služio u Vermahtu. Nakon toga je za sebe napisao „malu porodičnu knjigu” o izgnanstvu i ratu.
Zastava Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
RUSIJA
Rusija traži od Kanade izručenje ukrajinskog naciste
Pogledaj i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala