- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Zapad na čelu sa Amerikom „hoda po ivici“, pritiskajući Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Zapadne zemlje na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama „hodaju po ivici“, misleći da bi mogle da pojačaju pritisak na Rusiju u ukrajinskom sukobu, a da pritom, ne izgube kontrolu nad eskalacijom: to je opasan put ispunjen direktnim vojnim sukobom između nuklearnih sila, izjavio je svetnik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Leontjev.
Tokom sastanka eksperata, koji je organizovao Fond za podršku javnoj diplomatiji „Gorčakov“, Leontjev je podsetio da Moskva konstantuje da Zapad na čelu sa SAD-om vodi hibridni rat protiv Rusije. Njen cilj je političko-ekonomsko gušenje Rusije i strateški poraz na bojnom polju.
Drugim rečima, pojasnio je savetnik ministra inostranih poslova Rusije, reč je o tome da se „pobedi Rusija i da se odstrani sa svetske arene kao samostalna politička sila, spremna da brani svoje interese u oblasti bezbednosti“.
„Politika nije nova i već je prilično tradicionalna. Samo što se pod prethodnom američkom administracijom ovo zvalo „takmičenje“, rekao je Leontjev.
On je dodao da je to relativno novi trenutak sa visokim nivom konfrontacije, koji može da se uporedi samo sa periodom Korejskog rata.

„Manifestacija toga je kriza u Ukrajini. U tom kontekstu, najoštrije strateške rizike nose Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici na produbljivanje ukrajinske krize uz sve veće učešće u oružanom sukobu. Pritom, Zapad otvoreno hoda po ivici, smatrajući da je sposoban da poveća pritisak na Rusiju bez gubitka kontrole nad eskalacijom. To je izuzetno opasna politika koja direktno ide ka vojnom sukobu nuklearnih sila, što bi dovelo do katastrofalnih posledica“, smatra Leontjev.

Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala