- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pjongjang ukida sve ekonomske sporazume sa Južnom Korejom

© Sputnik / Mariя Frolova / Uđi u bazu fotografijaCentralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu
Centralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Vrhovni narodna skupština Severne Koreje izjasnila se za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje potpisanih sa Južnom Korejom, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA navodeći da se odnosi dve Koreje naglo pogoršavaju.
Skupština u Pjongjangu, koja preduzima formalne korake da se zvanično usvoji politika koju diktira vladajuća Radnička partija, glasala je za ukidanje svih zakona koji regulišu ekonomske veze sa zvaničnim Seulom, uključujući specijalni zakon o funkcionisanju turističkog projekta „Planina Kumgang“, prenosi Rojters.
Turističke posete ovoj planini predstavljale su simbol početka ekonomske saradnje tokom perioda aktivnih odnosa dve Koreje početkom 2000-ih i privukle su skoro 2 miliona posetilaca iz Južne Koreje.
Projekat je obustavljen 2008. godine nakon što je jedan južnokorejski turista zalutao u zabranjenu zonu gde su ga ubile severnokorejske snage.
Severna Koreja sada poručuje da svog južnog suseda smatra ratnim neprijateljem i prošle godine je istupila iz vojnog pakta potpisanog 2018. godine s ciljem deeskalacije tenzija u blizini granice postavljene po okončanju Korejskog rata 1953. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala