Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ovo govori sve: Ispred Kurtija na stolu piše samo njegovo ime, a ispred Vučića – Srbija /foto/

© Foto : Snimak sa ekrana/RTSPremijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji ispred predsednika Srbije Aleksandra Vučića stajao je natpis Srbija, zemlje koju predstavlja, dok je ispred premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pisalo samo njegovo ime.
Kurti je u obraćanju nakon predsednika Srbije naveo je da se KiM gradi kao multietničko društvo svih, zasnovano na demokratiji i vladavini prava.
"Kako bi uspostavili demokratske institucije, uspostavili smo saradnju sa brojnim značajnim faktorima i rast privrede smo usmerili kako bi pokazali kako ekonomski napredak i demokratija mogu da idu ruku pod ruku", rekao je Kurti.
On je rekao i da Priština plodove napretka deli sa pripadnicima manjinskih zajednica, kao i da su ka srpskim opštinama usmereno milioni evra na brojne projekte.
Iseljavanje srpskog stanovništva sa KiM objasnio je potragom za boljim ekonomskim uslovima mahom na zapadu Evrope, a ne, kako je rekao, "navodnim etničkim čišđenjem".
Predsednik privremenih prištinskih institucija je rekao i da je Srbija jedina država, uz Belorusiju, koja „posle napada na Ukrajinu, nije uvela sankcije Rusiji“.
Govoreći o uvođenju evra kao jedine valute, Kurti je rekao da ova odredba ni na koji način ne sprečava srpske vlasti da pomažu kosovskim Srbima, već omogućava transparentnost javnih finansija.
"Učinićemo sve da kosovski Srbi nastave da primaju pomoć od vlasti u Srbiji... Privrženi smo nalaženju najboljih načina da se ove transakcije nastave", rekao je Kurti.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SRBIJA
Vučić u Savetu bezbednosti UN: Ovo što radi Priština je zločin protiv čovečnosti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala