Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi pritisci na KiM: Požar na srpskom domaćinstvu u selu Odanovce – najverovatnije podmetnut /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuPožar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice
Požar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala porodice Milenković, a da se sumnja, budući da u objektu nije bilo električnih instalacija, da je požar izazvan ljudskim faktorom, kao nastavak pritisaka i zastrašivanja Srba na Kosovu u Metohiji.
Kako se navodi, izgoreli su krov i hiljadu bala sena, a od vatre je spasena stoka i traktor.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuPožar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice
Požar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Požar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice
„Međutim osim što je četvoročlanoj porodici Milenković naneta materijalna šteta, svim Srbima Kosovskopomoravskog okruga je na ovaj način poručeno da su nepoželjni. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na terenu obišli su pogođenu porodicu i poručili da će pomoći da se šteta sanira“, ističe se u saopštenju.
U većinski albanskom selu Odanovce živi desetak srpskih porodica, a nedavno je jednom od Srba zapaljen automobil.
Kancelarija ističe da smo svedoci da na Kosovu i Metohiji iz dana u dan institucionalno nasilje, uvedeno od strane Aljbina Kurtija, prerasta u fizički linč, sa ciljem da se Srbima stvore potpuno nemogući uslovi za život i opstanak u našoj južnoj pokrajini.

Srpska lista: Kurtijev režim se obračunava sa Srbima na KiM

Srpska lista ocenila je danas da je zastrašivanje poštenih i vrednih srpskih porodica, poput paljenja štale porodici Milenković u selu Odanovce u opštini Kosovska Kamenica, posledica direktne netrpeljivosti i javnog obračuna režima Aljbina Kurtija sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.
U saopštenju Srpske liste ističe se da se desetak srpskih porodica u selu Odanovce, po drugi put u kratkom periodu, našlo na udaru piromana, a da je nekažnjavanje odgovornih za napad na Srbe i otvoreno institucionalno nasilje pogodno tlo za ekstremiste kojima smetaju i malobrojni Srbi u tom selu.
"Strašna je činjenica da niko od međunarodnih predstavnika nije reagovao na kontinuirane napade na Srbe južno od Ibra. Režim Aljbina Kurtija je uspeo da kreiranjem haosa svojim antisrpskim odlukama, ostavi po strani pažnju međunarodne javnosti sa svakodnevnih etnički motivisanih napada na naše građane", navodi Srpska lista.
Dodaje se da taj napad, kao i svi prethodni nisu slučajni i jedinstveni slučajevi, već očigledno deo ozbiljnog i sveobuhvatnog plana za progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjištva.
"Mir je najveća vrednost, koju moramo svi čuvati i braniti od nasrtaja Aljbina Kurtija, ali mir nije kada se progoni srpski narod, zabranjuje srpski dinar, ukidaju plate, penzije, stipendije i socijalna davanja, ili kada se napadaju malobrojni Srbi koji samo žele da žive na svojoj zemlji", navodi Srpska lista.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuPožar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice
Požar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Požar u selu Odanovce kod Kosovske Mitrovice
Navodi se da kada političke strukture manifestuju otvorenu netrpeljivost prema jednoj društvenoj grupi, i to bez ikakve zadrške ili nagoveštaja sankcija, onda i pojedinci to shvataju kao poziv da se uključe u kampanju progona.
„Namera Aljbina Kurtija je da Srbe natera da se isele sa Kosova i Metohije, a kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja će nesumnjivo biti nastavljena ukoliko se odlučnom reakcijom međunarodne zajednice režim u Prištini ne zauzda i ne spreči u zločinačkim namerama“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da Srbija, u interesu humanosti ali i stabilnosti i mira u regionu, još jednom poziva sve relevantne međunarodne činioce da obuzdaju Kurtija i njegov „šovinistički pohod“ protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala