- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Amerika će morati da „prisili“ Evropu da plati oružje za Ukrajinu

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnosti sveobuhvatne razmene naoružanja sa trećim zemljama kako bi se nastavile isporuke oružja Ukrajini, osim toga, one mogu da „prisile“ Evropu da plati, piše kolumnista „Njujork tajmsa“ Dejvid Sanger pozivajući se na zvaničnike iz američke administracije.
Plan je da se razmena, prema njegovim podacima, izvrši po analogiji sa Japanom i Južnom Korejom: kada su zvanično objavili da ne žele da izvoze oružje u zonu sukoba, zemlje su ga predale Vašingtonu kako bi kompenzovale isporuke naoružanja iz američkih arsenala u Ukrajinu.
Osim toga, piše u članku, u Sjedinjenim Američkim Državama razmatraju mogućnosti kada će evropske zemlje da „prisile“ kako bi platile američko oružje i poslale ga u Ukrajinu.

Kako se navodi u tekstu, u američkoj administraciji priznaju da na horizontu nema ničega što bi moglo da se uporedi sa snagom novih izdvajanja u Kongresu u iznosu od 60 milijardi dolara. Pored toga, argument da Zapad treba da pruži otpor Rusiji u Ukrajini, kako bi je sprečio da napadne jednu NATO zemlju, gubi svoju efikasnost u američkom Kongresu.

SAD i druge zapadne zemlje od početka vojne operacije u 2022. godini pružaju Ukrajini humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć. Vašington od jeseni 2023. godine ne može da potvrdi dodatno finansiranje, uključujući i vojnu pomoć za Ukrajinu. Poslednji paket vojne pomoći Kijevu od 520 miliona dolara su SAD dale krajem decembra. Podrška Ukrajini u budućnosti neće dostići nivo 2022-2023. godine, ranije je upozoravao Stejt department.
Američki predsednik Džozef Bajden je predlagao da se odobri paket u vrednosti od 106 milijardi dolara, od kojih bi 61 milijarda dolara bila za pomoć Ukrajini, a još 14 milijardi dolara za Izrael. Međutim, početkom decembra je Senat odbio da razmatra nacr zakona zbog sporova oko izdvajanja dodatnih sredstava za zaštitu granica.
Kasnije je predložen kompromisni predlog zakona, takođe sa značajnim sredstvima postavljenim na pomoć Ukrajini. Međutim, blokirali su ga republikanci u Senatu. Kasnije je predložen kompromisni nacrt projekta u kome su bila značajna sredstva za pomoć Ukrajini.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je podvlačio da će bez podrške Zapada ukrajinski vojnici početi da se povlače. Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je ranije naveo da će se vojnici „boriti lopatama“ ako ne budu imali više zapadnog oružja, jer je u pitanju postojanje nacije.
Rusija osuđuje isporuke oružja Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je govorio da će Ukrajina bez zapadnog oružja i municije moći da preživi samo nedelju dana. Ruski predsednik je istakao da ni u Sjedinjenim Američkim Državama ni u Evropi ponestaje oružja za ukrajinsku vojsku.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala