- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kineski festival svetla od petka u Novom Sadu /foto/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goran SrdanovKineski festival svetla u Novom Sadu
Kineski festival svetla u Novom Sadu  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Kineski festival svetla će u petak, po šesti put obasjati Limanski park u Novom Sadu i zvanično obeležiti proslavu Kineske nove godine u Srbiji. Festival ove godine predstavlja svoje najveće izdanje, uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene od 9. do 25. februara, a ulaz i osmeh su besplatni za sve posetioce.
Organizaciju festivala svetla (KFS) inicirao je 2019. godine naš umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije, a od tada je, uz podršku Vlade Republike Srbije i Kineske ambasade u Beogradu, kroz festival u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od dva miliona posetilaca.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Goran SrdanovKineski festival svetla ove godine predstavlja svoje najveće izdanje, uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije.
Kineski festival svetla ove godine predstavlja svoje najveće izdanje, uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije. - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Kineski festival svetla ove godine predstavlja svoje najveće izdanje, uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije.
Svetlosni spektakl koji uveseljava sve generacije kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga iz Kine, a i ove godine na dočeku godinu Zmaja zasijaće različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje i sl.
„Posebno sam uzbuđen što ćemo ove godine u Novom Sadu postaviti do sada najveći festival svetla u Srbiji. Osmesi koje ove čarobne instalacije mame kako najmlađima, tako i odraslima su pokazatelj da organizujemo divnu stvar i da ovu tradiciju treba nastaviti. Uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji uspeli smo i ove godine da unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu“, izjavio je umetnik i osnivač festivala Slobodan Trkulja.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Milorad StankovićNa Kineskom festivalu svetla dočekujemo godinu Zmaja, kada će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine.
Na Kineskom festivalu svetla dočekujemo godinu Zmaja, kada će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Na Kineskom festivalu svetla dočekujemo godinu Zmaja, kada će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine.
Nakon sad već istorijskog nastupa na novogodišnjem programu u Kini, gde je Slobodan Trkulja izveo pesmu “Tamo daleko” u pratnji svetske pijanističke zvezde Lang Lang-a, koji je pregledan neverovatnih 16 milijardi puta, i koncerata u monumentalnim dvoranama i drevnim kineskim zdanjima, Trkulja i Balkanopolis utemeljili su svoj status kreativnih ambasadora Srbije u Kini. U cilju jačanja kulturne razmene Srbije i Kine, sa fokusom na scenskoj umetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom “Put Svile”, koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla u Srbiji.
Lampioni koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara će biti uključeni svakog dana od 17 časova, saopštili su organizatori.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala