- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kabinet Cvijanovićeve uputio notu Ambasadi Nemačke zbog Bećirovića

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović uputio je verbalnu notu Ambasadi Savezne Republike Nemačke u BiH u kojoj stoji da bošnjački član Denis Bećirović svojim neodgovornim postupanjem svesno krši odredbe Poslovnika o radu ovog najvišeg državnog tela.
Navodi se da Bećirović ozbiljno narušava dugogodišnju uspostavljenu praksu nastupanja članova ovog kolektivnog tela prilikom održavanja poseta i sastanaka sa zvaničnicima i političkim predstavnicima država i međunarodnih organizacija.
Navedeno je da Kabinet srpskog člana Predsedništva ima dužnost da skrene pažnju na nekorektne i nediplomatske postupke delegacije SR Nemačke prilikom organizacije sastanka državnog ministra za Evropu i klimu Ane Lurman sa članovima Predsedništva BiH, prenosi RTRS.
Podsetivši da je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović prihvatila sastanak, ali da je zbog prethodno preuzetih obaveza delegirala i najavila prisustvo savetnika iz Kabineta što je učinio i predsedavajući Željko Komšić, iz Kabineta srpskog člana Predsedništva su naveli da su samo dan pre planiranog sastanka, 7. februara, obavešteni da će sastanku prisustvovati samo bošnjački član Predsedništva sa svojim savetnicima, bez prisustva predstavnika druga dva kabineta, te da je to dogovoreno u direktnom telefonskom razgovoru sa šefom kabineta Bećirovića.
Ukazano je i da je nesporno da je Bećirović postupio protivno Poslovniku o radu Predsedništva BiH u kojem je definisano da su "svi članovi Predsedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija".
"Evidentno je da je Bećirović izigrao ovu odredbu Poslovnika, te zanemaruje nadležnost ostala dva člana Predsedništva koji nesumnjivo imaju pravo da, direktno ili putem svojih izaslanika, iznesu zajednički stav, kako pred svim relevantnim institucijama, tako i pred međunarodnim delegacijama koje dolaze u posetu BiH. Ne uzimajući u obzir mišljenje svojih kolega i ne usaglašavajući stavove sa istim, svesno se izigravaju odredbe Poslovnika od bošnjačkog člana Predsedništva BiH", ističe se u noti.
Osim ove činjenice, dodaje se, Bećirović svojim ponašanjem ozbiljno narušava dugogodišnju uspostavljenu praksu nastupanja članova Predsedništva BiH prilikom održavanja poseta i sastanaka sa zvaničnicima i političkim predstavnicima država i međunarodnih organizacija.
"Ovakvo ponašanje samo je jedan od primera zloupotreba i nepoštovanja koje pojedini sarajevski političari kontinuirano ispoljavaju prema druga dva konstitutivna naroda u BiH i takvo ponašanje nas ne iznenađuje. Negativno nas je iznenadilo ponašanje Ambasade SR Nemačke u ovoj situaciji, te vaš pristanak na ucenu Bećirovića".
Na ovaj način ste se, ukazano je, direktno uključili u rušenje konstitucionalnih procedura koje se primenjuju u BiH i koje su vam kao iskusnom diplomati svakako bile poznate.
"Ovakvim postupcima pokazujete pristrasnost i izraženo odsustvo želje da se upoznate o stavovima sva tri konstitutivna naroda i prinuđeni smo da vam ovim putem uputimo najoštriji protest sa uverenjem da se ovakve situacije koje bi nas prinudile da preispitamo svoje odnose prema Ambasadi SR Nemačke više neće ponavljati", navedeno je iz Kabineta Cvijanovićeve.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala