- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ u Ruskom domu

© Tanjug / Nenad MihajlovićIzložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ u Ruskom domu
Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ biće otvorena 20. februara u Ruskom domu.
Kroz fotografije i odabran tekst javnosti će biti predstavljen istorijat pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem ,,belih“ Rusa posle Oktobarske revolucije.
Osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici.
U Srbiju su došli nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim umetnicima, te donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali.
© Tanjug / Nenad MihajlovićKroz fotografije i odabran javnosti će biti predstavljen istorijat pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem ,,belih“ Rusa posle Oktobarske revolucije
Kroz fotografije i odabran javnosti će biti predstavljen istorijat pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem ,,belih“ Rusa posle Oktobarske revolucije - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Kroz fotografije i odabran javnosti će biti predstavljen istorijat pozorišta u Srbiji koji je stvaran pod uticajem ,,belih“ Rusa posle Oktobarske revolucije
Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećom koncentracijom ,,belih“ Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata.
Istorijsku građu za izložbu ustupio je Muzej pozorišne umetnosti Srbije.
Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ biće otvorena za posetioce Ruskog doma do 29. februara.
Embulajevi u Podujevu 1930. - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Podvizi Belih Rusa na Kosovu - i danas u velikoj borbi zajedno sa Srbima
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala