- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Bartonova akademija” Aleksandra Pejna otvara FEST

© Foto : Sputnjiku ustupio CEBEF/FEST/Taramount Film/Seacia PavaoFilm "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna
Film Bartonova akademija Aleksandra Pejna  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Film „Bartonova akademija” dvostrukog oskarovca Aleksandra Pejna otvoriće 23. februara u MTS dvorani 52. Međunarodni filmski festival - FEST.
„Bartonova akademija” je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.
U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik.
Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom, ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.
Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao „šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.
Pol Đamati je osvojio Zlatni glubus za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, a za sporednu žensku ulogu istim priznanjem nagrađena je Devajn Džoj Rendolf.
Film je prikazan na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.
Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla Aleksander Pejn, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i „finalni rez“ svojih filmova.
Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je dobio dva Oskara za adaptirani scenario- za „Stranputice“ 2005. godine i za „Potomke“ 2012, osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje istih poput Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.
Ikona nezavisnog filma Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: „Sve o Šmitu” iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), „Nebraska“ iz 2013. i „Smanjivanje” iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.
Želimir Žilnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
KULTURA
Želimir Žilnik dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ 52. FEST-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala